Samhällsnytts reportage blev viralt i utlandet – översattes till fem språk. I Norge anser man att Bernt bör få asyl i landet.

Sedan i onsdags förra veckan har Samhällsnytts artikel om en tandhygienist från Gotland, som riskerar att få all sin egendom konfiskerad av Region Gotland efter att ha slagit larm om åldersfusket bland ensamkommande, fått över tio tusen delningar på olika sociala medier. I skrivande stund har artikeln översatts av olika medier och fristående journalister i fem länder – Finland, Nederländerna, Danmark, Storbritannien och Norge.

Historien blev särskilt uppmärksammad i Norge där åtminstone två nättidningar – däribland Resett.no – gjorde egna artiklar om den. Ämnet berörde många norrmän, vilket syntes inte minst i kommentarsfälten och i sociala medier där artiklarna delades av tusentals användare.

LÄS MER: Bernt försökte stoppa åldersfusket – kan förlora sin lägenhet

Många läsare noterar att Sverige har stora problem med demokrati och rättssäkerhet. Somliga går så långt som att jämföra Sverige med diktaturstater och menar att Bernt med familj skulle kunna söka asyl i Norge på grund av förföljelse från staten.

Några kommentatorer uppmanar till att bojkotta Sverige och undvika att passera landet på väg mot kontinenten:

”Att ingen vuxen människa satte ned foten mot den maktsjuka hälsodirektören tecknar ett porträtt av ett land utan moral. Det bästa för oss som inte är olyckliga nog att bo där är att fly över landet eller ta båten förbi det.”

Samtidigt visar många norrmän en stor förståelse för Bernts personliga situation och en vilja att donera pengar till insamlingen för rättegångskostnader. Även om de inte ska söka asyl, skriver flera kommentatorer, är Bernt och hans familj välkomna till Norge för att arbeta och leva i fred:

”Vi behöver folk med yrkeskunskaper som vågar att stå upp för sanningen!”, slås det fast i ett inlägg som fick 160 gilla-markeringar.

-Det är en klok idé, säger Bernt Herlitz när Samhällsnytt når honom på telefon och berättar om norrmännens erbjudande om att flytta till Norge.

Han säger att han måste tänka på sin familj först och främst men att flytta till Norge är inte uteslutet. Samtidigt verkar han ha fått hopp om att få det på rätt sida på hemmaplan. Flera läsare har hört av sig till Bernt på telefon. Åtminstone i ett fall har det utmynnat i värdefulla kontakter med jurister som kan bistå i kampen mot Region Gotland.

LÄS MER: ”Golare har inga polare” – vänstern gläds åt Bernts öde

Efter att artikeln publicerades i onsdags fylldes Region Gotlands sida på Facebook med inlägg från medborgare som ifrågasätter myndighetens agerande:

Men trots kritikstormen verkar sjukvårdsdirektören Maria Dalemar inte ha ändrat sig:

-Nej, tvärtom, säger Bernt. – Det har blivit en prestigefråga för dem ännu mer nu. Det är ännu viktigare för dem att bevisa att de inte gjort något fel.

Trots det stora genomslaget som historien fått har varken Maria Dalemar eller någon annan media, förutom Samhällsnytt, hört av sig till Bernt. Samhällsnytt har försökt att nå Dalemar för en kommentar under dagen via telefon och sms, men utan framgång.