PeterEriksson

Foto: Riksbanken & Fredrik Hjerling (CC BY-SA 3.0)

InrikesUtrikes

Sverige ger 100 miljoner extra till FN för att bekämpa corona i andra länder

Publicerad 3/29/2020
Annons

Sverige ger 100 miljoner kronor extra till FN för att motverka spridning av corona i andra länder. ”Det här är en global kris, den kommer inte att kunna lösas genom att alla bara ser till sitt eget”, försvarar biståndsminister Peter Eriksson (MP) beslutet.

Ett myller av siffror möter den som går in på regeringskansliets hemsida i jakt på information om hur mycket pengar Sverige årligen skänker till FN. Där framgår att Sverige gav cirka 6,2 miljarder kronor till FN år 2017, men hur stor den totala summan varit därefter framgår inte. Klart är dock att Sverige är ett av FN:s mest generösa medlemsländer.

Istället för att omfördela delar av de miljarder som Sverige årligen donerar har regeringen nu klubbat ett extra anslag på 100 miljoner kronor till FN. Enligt TT är det för att motverka spridningen av coronaviruset i ”sårbara länder och områden”.

Pengarna ska betalas ut snabbt

Efter att Sverige varit pådrivande i att förmå världsorganisationen att begära mer pengar från medlemsländerna har FN efterlyst drygt två miljarder kronor. Sverige öronmärkte direkt 100 miljoner kronor till saken. Detta samtidigt som coronapandemin lett till en omfattande ekonomisk kris på hemmaplan.

– Pengarna ska också betalas ut snabbt, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP) i Sydsvenskan.

Förhoppningen hos biståndsministern är att pengarna ska gå till hälsa och sanitet i flyktingläger, stöd till vården i de fattigaste länderna och logistik för att få fram sjukvårdsmaterial.

Eriksson säger till tidningen att det är en global kris som kräver en gemensam organisation och syftar på den ofta korruptionsanklagade överstatliga organisationen FN.

Ingen kontroll på hur pengarna till FN används

2018 var Sverige den sjätte största finansiella bidragsgivaren till FN och summorna var då så stora att vi inte klarade av att hålla koll på hur de användes.

– Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, förklarade tidigare SIDA-chefen Bo Göransson för SVT då. Göransson har även erfarenhet som ambassadör i Nairobi och statssekreterare för immigrationsfrågor i arbetsmarknadsdepartementet. Han omnämns av SVT som en av Sveriges mest erfarna biståndsexperter.

2013 visade en granskning av SvD att Sverige under de tre föregående åren skickat 24 miljarder i kontant bistånd till FN utan att veta hur pengarna användes. Fem år senare var situationen fortfarande inte under kontroll.

Bo Göransson var då kritisk och sa till SVT att, ”du kan inte lösa all världens problem genom att slänga pengar på dem”.

De nya 100 biståndsmiljonerna är dock absolut nödvändiga enligt biståndsminister Peter Eriksson. ”Klarar vi inte de sakerna kommer det här tillbaka till oss igen”, hävdar han i en kommentar till Sydsvenskan.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1040Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons