covid-corona-smitta

Foto t v: Patrik Nylin, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Sverige har Europas värsta smittspridning

Publicerad 5/17/2021
Annons

Med ett sjudagarsmedelvärde på 415 smittade per miljon invånare har Sverige just nu Europas högsta smittspridning. ”Allvarligt och olyckligt” säger virologen Niklas Arnberg. Sverige sticker ut även jämfört med nordiska grannar.

Vecka 18 registrerades 33 700 nya fall av covid-19 i Sverige, en minskning med nästan 20 procent jämfört med vårens topp i mitten av april då 41 200 smittades. Men då smittan sjunker ännu snabbare i övriga Europa låg Sverige på lördagen högst.

Niklas Arnberg är professor i virologi vid Umeå universitet.

– Det är allvarligt och olyckligt. Många människor är sjuka och vården belastas fortfarande hårt, säger han till Aftonbladet.

Även dödstalen har sjunkit. Som mest dog 600 i veckan i april 2020 och vid årsskiftet. Nu ligger motsvarande antal på omkring 100 i veckan.

– Ja, det är tack vare vaccinationerna vi räddar livet på så många människor. Men det är fortfarande några som inte kommer att klara sig. Det har att göra med att vi fortfarande har hög smittspridning.

Kyla gör att Sverige drabbas hårdare

Enligt Arnberg är det inte så konstigt att Sverige har bland de högsta smittotalen i Europa då landet ligger längst norrut och det är kallare än i stora delar av övriga Europe. Denna typ av virus menar han smittar mer effektivt på platser med låg temperatur och den relativa luftfuktigheten inomhus är låg. Samtidigt konstaterar han att även Norge och Finland har ungefär samma klimat och har klarat sig betydligt bättre. I takt med att vädret blir varmare och fler vaccineras spår han att smittspridningen kommer att sjunka rejält framöver.

Hittills i maj har Cypern legat högst upp på listan under nio dagar, Sverige fyra dagar och Litauen två dagar.

När det gäller hela världen ligger just nu önationen Seychellerna med ett sjudagarsmedelvärde på 4 084 smittade per miljon invånare värst till.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons