Sverige blir försöksland för att visa att det går att göra en så kallad global omställning för klimatet. Förra veckan anslöt sig Sverige officiellt till ”First Movers Coalition” under årliga World Economic Forum i schweiziska Davos.
– Vi vill bli det första fossilfria välfärdslandet på planeten, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Under förra veckan besökte finansminister Mikael Damberg (S) Davos i Schweiz för konferensen ”World Economic Forum”. Förutom Nato avhandlade det svenska statsrådet frågor som framtidens jobb och klimatet.

”First Movers Coalition”

Under onsdagsförmiddagen, innan han flög tillbaka till Stockholm, deltog Damberg i en kort pressträff tillsammans med ”First Movers Coalition” som lanserades förra året av USA:s regering och president Joe Biden. Han flankerades av Microsoft-toppen Brad Smith och dollarmiljardären Marc Benioff.

Benioff kan närmast beskrivas som en amerikansk oligark, är en hängiven liberal och har flera gånger använt sin förmögenhet och sitt inflytande för att tvinga igenom förändringar av lagar i USA som han ogillar.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Forskare förklarar: Därför räddas inte klimatet – trots högre dieselpris

Andra som deltog på presskonferensen var USA:s klimatsändebud John Kerry, Microsoft-grundaren och vaccinationsprofilen Bill Gates samt Morgan Stanley-toppen Ruth Porat.

Sverige blir först

En av de nyheter som presenterades vid pressträffen är att Sverige tillsammans med åtta andra länder anslutit sig till alliansen av makthavare, finansmän och oligarker som ska leda den globala omställningen. Damberg förklarade vid pressträffen att Sverige kommer bli den mest hängivna medlemmen i First Movers Coalition.

– Sverige har åtagit sig att bli ett first mover-land. Vi vill bli det första fossilfria välfärdslandet på planeten, sade han och tillade:

– Vi hoppas att Sverige kan fungera som ett exempel och visa världen att det är möjligt att göra omställningen.

Damberg berättade bland annat att Sverige ska nå nollutsläpp till 2045, för att därefter ha negativa utsläpp av koldioxid.

LÄS OCKSÅ: SD-ja till MP-ledd klimatdeal – ”Vi vill jobba mot minskade utsläpp”