Efter en 10 dagar lång gaypridefestival på den västafrikanska ögruppen Kanarieöarna, med cirka 80 000 deltagare, har den sällsynta sjukdomen apkoppor spridit sig i Europa. Flera tiotal fall kan kopplas till festivalen. Med anledning av spridning i Europa öppnar nu Sverige för att kunna införa olika typer av restriktioner.

Efter festivalen Maspalomas Pride som pågick mellan 5-15 maj har svenska Folkhälsomyndigheten har klassat apkoppor som allmänfarlig vilket i praktiken innebär att regeringen får befogenheter att införa restriktioner för personer som misstänks vara smittade.

– Man kan till exempel säga att ”du får inte vara sexuellt aktiv under den här smittsamma fasen”, säger Klara Sondén, läkare och utredare på FHM, till Expressen.

Det vanligast förekommande anledningen till att en människa smittas av apkoppsviruset är från sjukt djur till människa. I sällsynta fall kan viruset även spridas via sexuellt umgänge mellan människor. I sociala medier har den stora pridefestivalens deltagare publicerat bilder och klipp på sexorgier inifrån den stora gayfesten.

Endast ett fall i Sverige

Folkhälsomyndigheten rapporterade tidigare i veckan att det i nuläget endast finns ett bekräftat fall av apkoppor i Sverige.

– Personen i Sverige som har bekräftats vara infekterad med viruset är inte allvarligt sjuk, men har fått vård. Vi vet ännu inte var personen har blivit smittad. Utredning pågår just nu, sade Klara Sondén vid tillfället.

Hälsochef i Madrid, Elena Andradas, sade i ett uttalande på onsdagen att samtliga 40-tal fall som påträffats i Spanien och Portugal under våren upptäckts bland unga homosexuella män.

Spås inte bli ny pandemi

Vanligtvis förekommer sjukdomen apkoppor endat i västra och centrala Afrika.

Virusforskaren Fredrik Elgh, överläkare och professor i virologi vid Umeå universitet, säger till TT att han inte tror att det vi ser är starten på en ny pandemi.

– Det mest troliga scenariot är att det så länge man smittspårar ordentligt kommer att ebba ut, säger han.

LÄS ÄVEN: Apkoppor sprids över världen – även Sverige drabbat