Desi

Foto: Pix4free / Faksimil Twitter

InrikesUtrikes

Sverige på fjärdeplats i EU:s digitaliseringsindex

Publicerad 8/1/2022
Annons

EU-kommissionen har sedan 2014 rankat medlemsländernas nivå av digitalisering, en lista som Sverige sedan start legat på andra eller tredje plats vid varje mätning. I fjol föll dock Sverige ned från pallplats och passerades av Nederländerna. I år toppas listan av Finland, tätt följt av Danmark. Nederländerna ligger kvar på tredjeplatsen och Sverige hamnar återigen på fjärde plats.

Det Digitala ekonomi- och samhällsindexet (DESI) indelas i fyra huvudkategorier. Sverige samlade fjärdeplats grumlas av att vi ligger långt efter EU:s genomsnitt i kategorin ”uppkoppling”. Åtkomsten till 5G i befolkade områden är i Sverige endast 18 procent medan EU-snittet ligger på 66 procent.

LÄS ÄVEN: Moderaterna: Regeringen ljuger om Sveriges elpriser

Stora skillnader EU-länderna emellan

EU-kommissionens redogörelse visar att Sverige, under ledning av Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S), har haft det svårt att tillsätta lediga tjänster inom informations- och kommunikationsteknologisektorn. Europaportalen skriver att anledningen till att Sverige trots allt hamnar förhållandevis högt upp på listan delvis beror på att svenska företag i allt större utsträckning använder befintlig och ny teknik.

Takten som EU-länderna digitaliseras har börjat jämnas ut länderna emellan, skriver kommissionen i rapporten, men skillnaderna är fortfarande stora. DESI-indexet har en 100-gradiga skala, Finland uppnår 70 poäng medan Rumänien, som ligger sist, ligger på 30 poäng. Italien, Polen och Grekland uppges under de senaste fem åren ha förbättrat sina resultat ”betydligt”.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
550VIDEO: Studentfirande i Göteborg – ”Fuck Sverige”
Annons