Sverige på rysk lista över ’ovänliga’ länder
Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0 / Fredrik Rubensson from Stockholm, Sweden, CC BY-SA 2.0

Enligt den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass har Ryssland efter invasionen av Ukraina upprättat en speciell lista över vad man betraktar som ”ovänliga” länder.

På listan, som godkändes av den ryske presidenten Vladimir Putin för ett par dagar sen, finns länder som på något vis infört eller anslutit till sanktionerna mot Ryssland.

Länderna i fråga är bland andra samtliga EU-medlemsstater, USA, Kanada, Norge, Storbritannien, Japan, Monaco, Schweiz, Sydkorea, Australien, Nya Zeeland, Singapore, Taiwan (vilket man betraktar som ett Kinas territorium) och Ukraina.

Betalningar i rubel

Exakt vad det innebär att listas som en ”ovänlig” stat är dock oklart, förutom att ryska medborgare, bolag och ryska staten ska kunna betala av sina skulder till fordringsägare i dessa länder i rubel och att avtal mellan ryska och utländska parter först måste godkännas av en regeringskommitté.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.