Ytterligare ett fall har uppmärksammats där svensk myndighet valt att utvisa en europeisk invandrare, som dessutom lärt sig flytande svenska och nyss tagit studenten. Samtidigt låter Sverige mängder med våldsbrottslingar, vuxna afghaner utan asylskäl och romska tiggarligor stanna i landet.

Det är Valeriia Chyzhykova som Migrationsverket nu beslutat ska utvisas. Hon och hennes familj kom till Sverige från Ukraina fem år sedan. Då var hon 14 år gammal och hennes lillebror sex.

De anlände först till Tyringe, i Hässleholms kommun. Samma år började Valeriia högstadiet och lärde sig svenska. Båda hennes föräldrar jobbar; hennes mamma Oksana Chyzhykova som frisör i Malmö och hennes pappa som svetsare på ett företag som tillverkar värmepumpar.

Och enligt Valeriia pratar hon och hennes bror svenska sinsemellan:

– Jag och min lillebror pratar bara svenska med varandra. Vi är svenskar och vill vara det, säger hon till Expressen.

Hotade i Ukraina

Enligt Valeriia var tanken inte att stanna i Sverige permanent men hon uppger att familjen är hotad i Ukraina. Det framgår inte exakt vad hotet består i men till Expressen indikerar hon att det är för att hon pratar ryska och inte ukrainska.

– Jag pratar bara ryska och kan ingen ukrainska. Det är otryggt där för mig.

Det var för fem år sedan som hon fick asyl, då som barn i lagens mening. När hon var 17 ansökte hon om uppehållstillstånd men Migrationsverket drog ut på tiden och hon fick beslutet när hon fyllt 18 år. Då var det för sent och hon fick inte längre stanna, trots att hennes familj har permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Just nu väntar hon på att Migrationsverket ska ordna hemresan åt henne.

Från Ukraina kan hon sedan söka om uppehållstillstånd på grund av anknytning. Men det kan ta upp till 1,5 år innan en sådan ansökan är behandlad.

Sverige behåller majoriteten av våldsbrottslingar

Samtidigt som Sverige utvisar sådana som Valeriia och de så kallade ”kompetensutvisningarna”, där alltså etablerade, högutbildade invandrare som har kvalificerade jobb tvingas lämna landet, behåller Sverige majoriteten av de utlänningar som begått brott i landet.

Enligt BRÅ:s statistik utvisades år 2014 endast 0,5 procent av alla folkbokförda utländska medborgare som dömdes för brott i tingsrätt. Av de som inte var folkbokförda var siffran högre, men ändå en väldigt liten andel: 11 procent.

Enligt statistik från Riksdagens utredningstjänst (Dnr 2015:2032) så behölls år 2015 hela 83% av de som begått så allvarliga brott att de hamnar i fängelse. Bryter man ner det på brottskategorier ser vi att för våldsbrott är siffran hela 92% och för sexualbrott 78%:

Här kan ni läsa som specifika fall där Sverige valt att inte utvisa våldsbrottslingar.

Utöver detta valde svenska politiker att låta 9000 vuxna afghaner utan asylskäl stanna i landet.

LÄS ÄVEN: Klart: 9 000 afghaner utan asylskäl får stanna