dan eliasson msb

Foto: Björn Dalin, MSB

InrikesUtrikes

Sverigebilden: Eliassons coronaresa uppmärksammas internationellt

Publicerad 1/4/2021
Annons

MSB:s generaldirektör Dan Eliassons resa till Kanarieöarna under julen, som han påstod var ”nödvändig”, har genererat rubriker i utländsk media. Hos BBC skriver man om den höga tjänstemannen som försvarar sin julresa trots pandemin.

Det var för några dagar sen det framkom att Dan Eliasson, liksom tre S-ministrar – bland annat Löfven, varit ute i julvimlet och trotsat både den egna regeringens och Folkhälsomyndighetens uppmaningar och rekommendationer.

I BBC:s artikel beskriver man Eliasson som chef för Sveriges civila beredskapsmyndighet, som i december skickade ut ett sms till befolkningen där man vädjade om att undvika resande.

När han sedan fotograferades på Kanarieöarna påstod Eliasson att resan var nödvändig av ”familjeskäl” och att han samtidigt undvikit flera andra resor under pandemin.

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven kommenterar julshoppingen: ”Förstår att folk har reagerat”

De nödvändiga familjeskälen skulle visa sig vara att fira jul med dottern.

BBC påpekar i sammanhanget att Sverige har långt fler döda och smittade än grannländerna och att Eliassons resa har lett till kritik och krav på hans avgång.

Kände sig hotad

Då Eliasson återvände till Sverige ska han enligt uppgift ha känt sig ”hotad” av pressen varpå han ringde polisen och bad om hjälp. En polisbil mötte upp och såg till att han kunde lämna Arlanda via en bakväg.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons