I december valdes Ulf Karlström till ordförande för en områdesgrupp inom IF Metall-klubben på SSAB i Luleå. Nu meddelas att han inte får sitta kvar på posten då han samtidigt är aktiv Sverigedemokrat.

Sedan tidigare är Ulf Karlström ordinarie ledamot och vice gruppledare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Detta menar IF Metalls styrelse är en omöjlig kombination. Man menar att verksamheten ska grundas på allas lika värde, vilket påstås krocka med Sverigedemokraternas politik.

På tisdagen meddelar IF Metalls förbundsstyrelse att Karlström petas från uppdraget.

– Vi har ju haft liknande fall tidigare och ömsesidig dialog är modellen för den typen av ärenden. Det brukar sluta med att man landar i att man avsäger sig något av uppdragen, sa Jesper Pettersson, pressansvarig på IF Metalls förbundskontor, till Arbetet i december.

LÄS ÄVEN: Domstol: Fackets beslut att utesluta SD:are olagligt

I samband med att Karlström blev vald förra året intervjuade tidningen NSD socialdemokraten Tomas Karlsson, klubbordförande på SSAB i Luleå.

– Jag har pratat med Ulf Karlström om våra grundvärderingar och min bedömning är att han står bakom dem, vad gäller mänskliga rättigheter med mera, sa han då.

Jimmie Åkesson (SD) kommenterar beslutet: