Sedan en tid tillbaka har svenska kommuner anammat den utskällda amerikanska företeelsen med så kallade dragqueens, män som klär ut sig till kvinnor, som håller i sagostunder för barn. Detta menar en Sverigedemokrat är olämpligt och vill stoppa att fler barn utsätts.

På Kalmars stadsbibliotek håller ”Lady Busty” och ”Miss Shameless” i sagostunder för barn under det amerikanska konceptet Drag Queen Story Hour, något som fått omfattande kritik för dess olämplighet med sexualisering av barn.

Iförda rödglittriga prinsessklänningar läser männen sagor som Konrads klänning, där Konrad beundrar sin kompis Hedvigs nya klänning som han får låna.

LÄS ÄVEN: Kommuner och SVT introducerar transvestism för barn 3-7 år: ”Toppenkombination”

Deras sagostunder hålls ofta på förskolor och bibliotek, och nu har de stött på patrull i form av Jonathan Sager (SD) som under en debatt i kommunfullmäktige i Kalmar uppmanade Maia Dahlberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, att ställa in den planerade sagostunden på stadsbiblioteket i november.

– Jag tänker inte stoppa två tillfällen för föräldrar i Kalmar att tillsammans med sina barn få möjlighet att besöka en normkreativ sagostund med två professionella och väldigt omtyckta berättare som under fem år haft sagostunder runt om i Sverige under devisen att världen får vara precis så olik och kärleksfull som den är, svarade Dahlberg på SD:s förfrågan.

Moralisk skyldighet

QX har pratat med Jonathan Sager som anser det vara Sverigedemokraternas moraliska skyldighet att stoppa sagostunderna. Han beskriver reaktionen från allmänheten som extremt positiv med omkring 150 mejl från föräldrar och andra vuxna som uppskattar att frågan lyfts samt att man tar ställning mot evenemanget.

– Vi ser inga som helst problem i om vuxna privatpersoner eller tonåringar vill ha en dragshow. Men när vi lägger kommunens resurser på att låta två vuxna personer göra det här inför 2-åringar då blir det vår moraliska skyldighet att se till att det inte visas. Normkritik, normkreativitet och sexuella läggningar ska inte beröra 2- till 7-åriga barn. Man ska hoppa i vattenpölar och leka med pinnar. Inte tänka på sexuella läggningar och normkritik.

Sager menar att diskussioner med barn om sexuell läggning är föräldrarnas och inte samhällets ansvar.

LÄS ÄVEN: Drag Queens ska läsa sagor för barn på HBTQ-certifierat bibliotek

I samband med Malmö Pride bevittande Sager själv en sagostund för att få en uppfattning huruvida det är lämpligt för barn och för att se vad skattebetalarnas pengar går till. Efter eventet hade han en stark uppfattning om att det inte är lämpligt för 2-åringar.

”Allmänheten är inte dumma och Kalmars föräldrar kan sova lugnt i vetskapen att jag kommer fortsätta kämpa för sunt förnuft i kommunfullmäktige”, skriver Sager i ett inlägg på Facebook.

Håller du med Sager?