Samhällsnytt rapporterade nyligen om de anklagelser som riktats mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) om att ha ljugit inför Konstitutionsutskottet om skälen till varför hon gav Försäkringskassans generaldirektör Anne-Marie Begler sparken inför valrörelsen förra året. Det spekuleras nu i att Strandhäll inte bara kan komma att prickas av KU utan även bli föremål för ett misstroendevotum i riksdagen. SD aviserar nu att partiet kommer att stödja ett eventuellt sådant.

Avsiktsförklaringen meddelades av Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson. Moderaterna och Kristdemokraterna har sagt att man kan komma att rikta ett misstroende mot socialförsäkringsministern och nu får man alltså stöd för ett sådant från SD.

LÄS MER: Annika Strandhäll i blåsväder – uppges ha ljugit för riksdagens konstitutionsutskott

Även Liberalerna och Centern, som ingått den så kallade JÖK-överenskommelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet och formell stödjer regeringen meddelar att man ser ytterst allvarligt på kritiken mot Strandhäll och att KU verkligen måste gå till botten med ärendet. Detta efter att flera brev inkommit till utredningen från höga tidigare tjänstemän på Försäkringskassan om att socialförsäkringsministern ljugit i KU-förhör och haft valtaktiskt politiska skäl till att sparka Begler.

– Om det visar sig att man medvetet har ljugit för konstitutionsutskottet och att man har sagt upp Ann-Marie Begler av politiska skäl, då måste förtroendet för Annika Strandhäll anses vara förbrukat, säger Mattias Karlsson (SD) i ett uttalande till media

Moderatledaren Ulf Kristersson var i ett medieuttalande på onsdagsmorgonen inne på samma linje:

– Jag tycker hennes svar de kommande dygnen rimligen avgör den frågan, om det är aktuellt att rikta misstroende eller inte.

Även Kristdemokraterna har öppnat dörren för att rikta misstroende mot Strandhäll. Det behövs emellertid stöd från ytterligare ett parti för att få majoritet i riksdagen i ett misstroendevotum och få socialförsäkringsministern avsatt. Om L ansluter sig räcker mandaten ändå inte till, däremot om C eller V gör det. Inget av partierna har dock tagit ställning i frågan även om de riktat skarp kritik mot regeringen och Strandhäll för hanteringen av Ann-Marie Begler.