Efter ett utdraget förhandlande står det nu klart att SD tar över styret i skånska Svalöv. Partiet blev störst i valet med 31 procent av rösterna och får nu aktivt stöd från M och KD och passivt dito av L för att styra kommunen.

Den som nu tar över posten som kommunstyrelseordförande blir Sverigedemokraternas Teddy Nilsson som emellertid är lite försiktig med att ta ut segern i förskott.

– Vi är väl inte riktigt där än, tidigast den 17 juni kan det bli aktuellt, säger Teddy Nilsson i en kommentar till Expressen/Kvällsposten.

Det är det datum då nästa fullmäktigemöte ska hållas och ett flertal av de viktigaste posterna i kommunfullmäktige, kommunstyrelser, utskott och nämnder tillsättas. Nilsson hoppas att ett stort antal av dessa skall bli Sverigedemokrater.

Efter valet i höstas tog Alliansen makten i kommunen men det samarbetet sprack i våras och sedan dess har förhandlingar förts för att få till stånd ett nytt styre som en majoritet kan ställa sig bakom. Så har nu skett i och med att M och KD gett sitt aktiva stöd till SD medan L förklarat sig villiga att medverka passivt genom så kallat valtekniskt samarbete.

SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, säger i en kommen tar att han gläds åt att partiet nu tar makten i Svalöv och berömmer Teddy Nilsson för att ha byggt ett brett förtroende i kommunen som möjliggjort ett stöd hos andra partier för detta.

L- och C-kritik från riksdagen
Tongångarna på riksplanet från SD:s samarbetspartiet i Svalöv är betydligt mindre glädjefyllda. Att Liberalerna lokalt medverkar till att låta det parti styra som flest invånare i Svalöv röstat på har väckt ont blod centralt hos partiets partisekreterare Maria Arnholm. I ett mejl till TT skriver hon att det inte finns någon ursäkt för agerandet:

”Sverigedemokraterna är ett högerpopulistiskt parti och liberalismens huvudmotståndare. Den politiska situationen i Svalöv är förvisso komplicerad, men det är absolut ingen ursäkt för att medverka till att Sverigedemokraterna får politisk makt. Det Liberalerna har bidragit till i Svalöv är fel och djupt beklagligt.”

Centerns partisekreterare Michael Arthursson är också starkt kritisk, trots att hans parti inte ingår i överenskommelsen. Att Svalövs största parti får inflytande ser han som ”djupt problematiskt”, i synnerhet som detta nu hänt i så många som fyra av landets 290 kommuner – förutom Svalöv även Sölvesborg, Hörby och Bromölla.

”Det är djupt olyckligt att Sverigedemokraterna nu ges makten i ännu en kommun, Svalöv. Obegripligt att Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd av L väljer ett organiserat SD-samarbete före Alliansen. Det är ytterligare en kommun där Sverigedemokraterna styr och det ser vi som problematiskt.