Efter att Sverigedemokraterna i EU-parlamentet samlat ihop tillräckligt med underskrifter kommer man att få rösta om förslaget om en ny asyl- och migrationspakt.

I slutet av mars godkändes EU-parlamentets preliminära syn på förslaget med stor majoritet, vilket innebar att det gick direkt vidare till slutförhandlingar med EU:s ministerråd.

LÄS ÄVEN: Röstkupp: SD tar strid mot EU:s migrationspakt

Om minst tio procent av ledamöterna begär en omröstning måste en sådan hållas, och Sverigedemokraterna säger sig ha skaffat det nödvändiga antalet underskrifter.

– Alla signaturer finns på plats, så det (inlämnandet) är en formsak, säger Charlie Weimers (SD) i ett möte med svenska journalister i EU-parlamentet i Strasbourg.

Bland förslagen man ska rösta om, sannolikt senare i veckan, finns bland annat själva asyl- och migrationshanteringen.

C-ilska

Från Centerpartiet kommer kritik.

– Helt oansvarigt beteende. De har inga lösningar som de presenterar. De sätter länder mot varandra och att vi ska falla tillbaka på ett icke-fungerande system, som vi har i dag. Är det det som är lösningen på migrationskrisen?, säger Abir Al-Sahlani (C).

Varnar för konsekvenserna

I en debattartikel varnar Charlie Weimers för att migrationspakten kommer att förändra migrationspolitiken i grunden och vill se att regeringen öppet redovisar sina ståndpunkter samt tar en debatt innan Sverige överlämnar makten över migrationspolitiken till EU.

I riksdagen har Sverigedemokraterna krävt att svenska folket informeras om vad migrationspakten kommer att kosta dem.

LÄS ÄVEN: Kristersson fick SD-kritik i EU-parlamentet