Efter konstaterade kopplingar till våldsbejakande och antidemokratisk islamism inom Sveriges Unga Muslimer, SUM, förlorade föreningen sitt statliga bidrag och blev även återbetalningsskyldig för tidigare år. Förvaltningsrätten beslutar dock nu att det inte finns skäl att avslå bidrag och ger därmed SUM rätt.

Det var i april förra året som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, rapporterade att ”Inom Sveriges unga muslimers organisation har det under senare år funnits flera överlappningar till den våldsbejakande islamistiska miljön och andra antidemokratiska islamistiska miljöer”. Man avslog därför statligt bidrag för år 2017 och krävde dessutom tillbaka bidrag för fem tidigare år.

LÄS ÄVEN: Stopp för statsbidrag till Sveriges Unga Muslimer

På fredagen meddelade Förvaltningsrätten att det inte finns skäl att avslå Sveriges Unga Muslimers ansökan om bidrag för 2017 eller återkräva bidrag för tidigare år. I beslutet förklarar rådmannen Kerstin Andres följande:

”Domstolen har bedömt att föreningen har visat att organisationen vidtagit åtgärder mot de medlemmar och medlemsföreningar som agerat odemokratiskt och avbokat föreläsare som uttryckt odemokratiska idéer. Domstolen har inte heller funnit någon koppling till Muslimska brödraskapet. I bedömningen har domstolen också tagit hänsyn till att föreningen genomfört demokratifrämjande insatser och bedrivit ett förebyggande arbete mot extremism”. 

Väcker kritik
I sociala medier är många kritiska mot beslutet att bevilja statliga bidrag till SUM. Bland annat skriver Liberalernas utbildningspolitiske talesperson att ”detta är helt obegripligt”. I en annan kommentar kallas föreningen för ”Ungjhadisterna” medan författaren Ramona Fransson skriver att föreningen sprider hat mot judar.

https://twitter.com/rokedowi/status/1091325127319531521