kriminalvården fänglse cell

Kriminalvården

Inrikes

SVT besvärade över Kriminalvårdens ”kris” – fångar tvingas vara inlåsta längre

Publicerad 12/24/2022
Annons

Tidigare i veckan larmade statstelevisionen att fångar utsätts för ”rasism” på anstalterna. Nu har den skattefinansierade public service-aktören ytterligare ett larm från insidan av murarna. Enligt SVT råder det ett ”allvarligt läge” eftersom myndighetens personalbrist kan öka inlåsningstiderna för fångarna.

I statstelevisionens reportageserie om förhållandena på Sveriges fängelser har man bland annat belyst påstådd rasism som intagna med ursprung i Mellanöstern och Afrika ska utsättas för.

LÄS ÄVEN: SVT-larmet: Intagna på fängelser utsätts för rasism

Det påstås att fångvaktare uttalar rasistiska kommentarer mot kollegor och intagna med utländsk bakgrund. Kolsäckar, svartingar, skräp och terrorister ska vara några av orden man använder. Man ska också ha påträffat ”högerextrem propaganda” i ett av personalrummen.

Kan bli längre inlåsningstider

I ytterligare ett reportage larmar statstelevisionen nu om en allvarlig ”kris” inom Kriminalvården. Det är fullt på landets häkten och anstalter men det råder även brist på personal. Enligt riktlinjerna ska en intagen inte vara inlåst i mer än tolv timmar. Myndigheten ser nu över möjligheterna att öka inlåsningstiderna för att lösa situationen.

– Det som är mest kritiskt nu är bemanningsproblematiken. På flera håll i landet har vi oerhört svårt att klara av befintliga bemanningsnivåer, säger Vilhelm Grevik, planeringschef på Kriminalvården till SVT.

LÄS ÄVEN:Kvinnlig fängelsevakt skickade nakenbilder till fånge

Att öka inlåsningstiderna har redan testats på anstalten Salberga i samband med tidigare personalbrist. Intagna låstes in i cellen en timme tidigare på kvällen och släpptes ut en timme senare. Statstelevisionen rapporterar att den lösningen resulterade i ”dålig stämning mellan personalen och de intagna”.

LÄS ÄVEN:VIDEO: Här festar intagna på anstalten

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons