svt-censurerar-524246
InrikesUtrikes

SVT censurerade norska polisens pressträff om muslimska pilbågsmorden

Publicerad 10/16/2021
Annons

På fredagen höll den norska polisen pressträff om onsdagskvällens muslimska terrordåd utanför Oslo där fem personer sköts ihjäl med pilbåge. SVT direktsände, men periodvis utan ljud då man beslutat att de svenska TV-tittarna inte skulle få full information om det som inträffat.

Vid 18-tiden på onsdagskvällen mördade 37-årige islamkonvertiten Espen Andersen Bråthen fem personer och skadade ytterligare ett antal när han beväpnad med pilbåge gick till attack i Kongsberg strax utan för Oslo. Han hade innan publicerat en video med våldsbejakande jihadistiskt budskap om att ”tiden för uppgörelse är inne”.

Dådet har väckt stor uppmärksamhet även i Sverige. Svenska medier har emellertid velat tillskriva dådet gärningsmannens psykiska instabilitet i stället för dennes religionspolitiskt våldsbejakande islamistiska övertygelse. SVT gick på fredagen ett steg längre när man valde att censurera stora delar av den norska polisens pressträff.

LÄS MER: Konverterade till islam – mördade fem i pilbågsattack

Valde att sända utan ljud

Innan man lämnade över till polisens pressträff i Norge deklarerade SVT:s nyhetsankare i studion att sändningen delvis skulle censureras för de svenska tittarna i motsats till de norska. I stället för censur beskrev statstelevisionen det som att ”vi är återhållsamma med uppgifter”.

Man klargjorde att de delar av pressträffen som SVT inte ville att tittarna i Sverige skulle få ta del av skulle sändas med nedskruvat ljud. Så skedde också och under stora delar av sändningen kunde man i de svenska TV-sofforna se läpparna röra sig på de norska poliserna bakom podiet men utan att höra vad som sades.

LÄS MER: Polisen: ”Radikaliserad konvertit till islam” bakom attentat i Norge

Statsmedia får kritik

Den svenska statstelevisionens tilltag har väckt skarp kritik. I sociala medier är det många som ifrågasätter vad man menar är ett agerande som kan associeras med statskontrollerad media i kommunistdiktaturer.

LÄS MER: Pilbågsmördaren i Norge identifierad som Espen Andersen Bråthen

SD kräver förklaring från SVT

SVT:s censuringripande uppmärksammas även från politiskt håll. Jörgen Fogelklou (SD) frågar i en tweet om SVT inte litar på de norska myndigheterna när det gäller rapportering av känsliga uppgifter och kräver att den svenska Public Service-aktören förklarar sig.

Någon förklaring har i skrivande stund inte kommit från SVT. Endast döva personer och andra förfarna i läppläsning har än så länge kunnat tillgodogöra sig den norska polisens pressträffs fullständiga innehåll.

Samnytt söker SVT för en kommentar.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons