I veckan kunde man i svenska medier läsa att 11 000 forskare skrivit på en namninsamling som intygar att det existerar ett klimatnödläge. Det visade sig snabbt vara fake news. Nu belyser SVT delvis sitt misstag. Men ger också utrymme åt en lektor som påstår att de som ifrågasätter bara är ”raljerande klimatförnekare”.

Samhällsnytt berättade tidigare om att Sveriges Television gjort sig skyldig till fake news då man igår intygade att 11 000 forskare stod bakom en omtalad namninsamling som gjorde gällande att det råder ett så kallat klimatnödläge. När många gick in för att kika närmare på listan fann man att den var fylld med felaktigheter. Allt ifrån felstavningar och dubblettnamn, till yrken som inte var kopplade till vare sig klimat eller vetenskap.

Det mest uppmärksammade var att någon signerat den som Mickey Mouse, det vill säga seriefiguren Musse Pigg. Efter en massiv storm på sociala medier förklarar SVT idag att man gett ut fel uppgifter. I sitt inlägg skriver statstelevisionen bland annat följande:

”Nu har det visat sig att det bland underskrifterna inte enbart fanns forskare. Dessutom hade några märkliga namn smugit sig in på listan. Bland annat hade ”Musse Pigg, professor vid Musse Pigg-institutet för de blinda i Namibia” skrivit under. Enligt en artikel i The Australian fanns dessutom ”Albus Dumbledore”, rektor på Hogwarts – en karaktär ur Harry Potter-böckerna – med bland underskrifterna, liksom en rad andra uppenbart påhittade namn.”

Listan med alla dess tveksamheter, inklusive signaturen Mickey Mouse, fanns tillgänglig för alla journalister som rapporterade om den att gå igenom. I inlägget berör inte SVT de titlar som diskuterats på sociala medier det senaste dygnet – som bland annat djurbeteendespecialist, zooägare, primatolog, neurolog, psykolog, revisor, arkitekt, njurspecialist, personalutredare, matstudent, handelspsykolog, fågelskådare, tillförordnad rättsteknisk utredare, assisterande museumintendent och föreläsare kring djuravling.

Högerdebattörer är kritiska

Många är nu kritiska till sanningshalten i listans påståenden. En av dem är högerskribenten och samhällsdebattören Rebecca Weidmo Uvell, som var bland de allra första med att uppmärksamma skandalen.

På sin Facebook-sida skriver hon idag följande:

Noterar att hela klimat-världen nu krishanterar för att listan de sänt ut är full med fejk. Jag laddade ner listan från deras artikel igår morse. Det är den ni kan ladda ner från mitt inlägg och det är originalet. Inget annat. Den kom direkt från artikeln. Om en lista cirkulerar nu utan Musse Pigg är DEN fejk. Då har de redigerat och låtsas som om inget hänt. Listan är död. De hade ihjäl hela greppet för att de var slarviga och får skylla sig själva.

Uvell uppmärksammar även ytterligare felaktigheter bland signaturerna. Bland dessa kan nämnas en sexolog från Bangladesh och en person som titulerar sig själv som ”mamma till en forskare”.

När SVT följer upp den skandalomsusade texten så väljer man att låta en universitetslektor vid namn Sebastian Sobek komma till tals. Sobek, som själv skrivit på listan, benämner klimatkritiker som ”klimatförnekare” och menar att han ”inte är förvånad över att de raljerar”.

När denna artikel skrivs ligger fortfarande den felaktiga artikeln överst på SVT:s Facebook-sida. Samhällsnytt noterar också att Miljöpartiet igår kväll länkat till artikeln på sin Facebook trots alla felaktigheter.