I torsdags beslöt regeringen att utvisa sex islamister som enligt Säpo utgör kvalificerade säkerhetshot mot rikets säkerhet. Men efter Migrationsöverdomstolen sagt sitt kan utvisningarna stoppas, detta då domstolen menar att de riskerar förföljelse i hemlandet. Då en av imamerna efter att ha frisläppts deltog i fredagsbönen fanns SVT på plats.

Det var i våras som männen togs i förvar av Säpo då de anses hota rikets säkerhet och bidra till islamisk radikalisering.

LÄS ÄVEN: Efter SVT:s påstående om ”vit makt-miljö” – Leif Östling petas från ordförandepost

Efter att Migrationsöverdomstolen ”kommit fram till att det för närvarande föreligger hinder mot att verkställa utvisningsbesluten” påstår sig regeringen arbeta aktivt för att undanröja de hinder mot utvisningarna som domstolen anser föreligger. Samtliga har nu frisläppts tills vidare. Med dagens beslut inräknade så har det i endast tre av 25 fall som regeringen beslutat om de senaste 15 åren gått att verkställa utvisningen.

En av de som fått ett utvisningsbeslut är imamen Abo Raad, eller Riyad Abdulkarim Jassim som han egentligen heter, som varit verksam i Gävle. Raad har pekats ut som en förespråkare för salafism, en mycket konservativ riktning inom islam som ligger nära terrorgruppen IS ideologi.

LÄS ÄVEN: Säpo: 785 islamistiska extremister det största terrorhotet i Sverige

På fredagen var Raad tillbaka vid fredagsbönen i Gävle moské. SVT:s artikel om tillställningen hade initialt rubriken ”Kramkalas när Abo Raad var tillbaka vid fredagsbönen i Gävle moské” men ändrades senare. I bildtexten hade man också skrivit att Raad gjorde entré som ”en rockstjärna”, vilket även det sedan ändrades.

På Twitter finns skärmdumpar som fångat SVT:s ursprungliga version:

I artikeln berättar statsmedia att Raad efter ett halvår som frihetsberövad möttes av ”kramar och hyllningar”.

LÄS ÄVEN: Att utvisade islamister släpps fria i landet hade lätt kunnat undvikas

– Det känns bra att han är tillbaka hos sin familj och sin församling, säger Mirzet Hadzic, en av alla moskébesökare som passade på att krama om imamen.

Reaktioner

https://twitter.com/svensallstrom/status/1190270203000692736

https://twitter.com/sinitsin37/status/1190294924291379200

https://twitter.com/Red_Green_Gone/status/1190303644681482242