I veckan sände statstelevisionens nyhetsprogram ett inslag om hur nästan sex miljarder kronor som AP-fonderna satsade på Northvolt försvann då företaget gick omkull. I samband med detta intervjuade man Per Bolund (MP) som framställdes som oskyldig till hur AP-fonderna agerat.

Bakom inslaget stod bland andra SVT:s ökände reporter Johan Zachrisson Winberg vars specialitet är att rapportera så miljöpartistiskt som möjligt om miljö- och klimatfrågor. Tillsammans med kollegan Kristina Lagerström framställdes uppgifterna om de förlorade 5,8 miljarder kronorna som ett grävjobb av duon, trots att det skrivits om på flera andra håll.

En som såg inslaget och ifrågasätter upplägget är den före detta sverigedemokraten Thoralf Alfsson:

LÄS ÄVEN: Här är politikerna som möjliggjorde pensionspengar till Northvolt

“Jag måste säga att ju mer jag såg av detta 6 minuter länga inslag desto mer förvånad blev jag över deras upplägg och inte minst över att de intervjuade före detta finansmarknads minister Per Bolund (MP)”, skriver Alfsson på sin blogg där han också påpekar att Nadja Winberg, Johan Zachrisson Winbergs dotter, tills nyligen varit språkrör för Gröna studenter, Miljöpartiets studentförbund.

“Det blev ju väldigt falskt”, menar han.

Det som enligt Alfsson sticker ut mest är att Zachrisson Winberg och Lagerström, “trolljournalister” som han kallar dem, framställer Bolund som helt oskyldig till AP-fondernas agerande.

Foto: Pressbild

Pressade AP-fonderna

Alfsson hänvisar till en artikel i Affärsvärlden där Per Bolunds roll i hur AP-fonderna utsattes för påtryckningar från S-MP-regeringen att investera i den så kallade gröna omställningen beskrivs:

Miljöpartiets språkrör Per Bolund blev finansmarknadsminister 2014. I media var han tydlig med att AP-fonderna bör agera proaktivt gällande den gröna omställningen.

2015 sa han att regeringen förväntar sig att “AP-fonderna ska vara ledande i klimatomställningen av finansmarknaden”.

[…]

2017 klargjorde Bolund att gruppen skulle gå vidare med “den del av utredningen som handlade om ökade krav på hållbarhet och friare investeringar”.

Året därpå gick Bolund till hårt angrepp mot “stötande” investeringar från AP-fonderna.

”Om fonderna inte förstår regeringens signaler kan vi behöva rekrytera nya styrelser”, sa han i en intervju 2019.

Alfsson hänvisar också till vad som stod i proposition 2017/18:271 från Per Bolund (MP) och Ylva Johansson (S) och som trädde i kraft den 1 januari 2019:

Förslaget innebär i huvudsak att kravet på en minsta andel räntebärande värdepapper med låg kredit- och likviditetsrisk sänks från 30 till 20 procent, att begränsningen av innehav av onoterade värdepapper tas bort och ersätts av en högsta andel illikvida tillgångar och att kravet på att överlämna en andel av tillgångarna på minst 10 procent av marknadsvärdet till extern förvaltning tas bort.

I december 2019 kom Bolund med ytterligare en proposition med fler förändringar för AP-fonderna:

Riksdagen sa ja till ändringar i placeringsreglerna för Första-Fjärde AP-fonderna som innebär att fonderna får liknande förutsättningar som andra jämförbara placerare. Ändringarna innebär bland annat att fonderna får utökade möjligheter att investera i illikvida tillgångar, det vill säga tillgångar som kan vara svåra att snabbt omvandla till kontanter.

Mot bakgrund av dessa reformer blev det möjligt för AP-fonderna att skapa kommanditbolaget 4 to 1 Investments som i sin tur gjorde miljardinvesteringen i Northvolt.

Foto: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 4.0

Bör anmälas

Enligt Alfsson borde inslaget anmälas till Granskningsnämnden för sin osaklighet och historieförfalskning.

I sitt reportage ställer SVT:s trolljournalister Johan Zachrisson Winberg och Kristina Lagerström inte en enda kritisk fråga till Per Bolund om hans starka vilja och medverkan till att ge AP-fonderna möjligheterna att investera i bolag som Northvolt och Stegra (före detta H2GreenSteal).

LÄS ÄVEN: Regeringens order bakom ryggen på SD: Hitta nya jobb åt Northvolt-migranterna