Regeringen har i ett särskilt så kallat bemyndigande gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att hitta nya jobb åt de arbetskraftsinvandrare som blivit arbetslösa efter Northvolts konkurs. Och det har gjorts utan att Sverigedemokraterna har informerats. Det kan Samnytt nu berätta.
– Det är ett avsteg från Arbetsförmedlingens ordinarie uppdrag, säger projektledaren Camilla Edholm till Samnytt.

För en dryg månad sedan begärde Northvolt sig självt i konkurs. I och med det blev tusentals människor arbetslösa.

Det handlar dels om omkring 4 500 anställda på Northvolt. Men konkursen berör även entreprenörer och anställda hos underleverantörer.

Europeisk globaliseringsfond

Redan i september förra året varslar Northvolt 1 600 anställda om uppsägning. I samband med det beslutar regeringen om ett så kallat bemyndigande för Arbetsförmedlingen om att ansöka om medel från Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (EGF).

LÄS ÄVEN: Northvolt i fritt fall – 1 600 sparkas

Totalt handlar det om 14 285 000 euro, eller upp emot 160 miljoner svenska kronor. Pengar som ska användas till olika insatser för att hitta nya jobb åt alla dem som blivit arbetslösa.

Camilla Edholm på Arbetsförmedlingen utses till projektledare för det som kallas EGF Northvolt.

– Det är knutet till det varsel som lades i höstas. Det var då det började. Den sjunde november fick vi det här bemyndigandet att ansöka. Och utifrån ansökningsförfarandet när det gäller EGF, så kan vi även täcka in konkursen. Då omfattas även den av globaliseringsfonden, berättar Edholm för Samnytt.

Camilla Edholm. Foto: Linkedin

LÄS ÄVEN: Importerade 1800 arbetare – nu riskerar många få åka hem

Edholm betonar att regeringens bemyndigande innebär att före detta Northvolt-anställda behandlas annorlunda än andra som förlorar sina arbeten.

– Det är ett avsteg från Arbetsförmedlingens ordinarie uppdrag, enligt vilket vi ska stötta dem som står långt ifrån arbetsmarknaden, säger hon och förtydligar:

– Det här är en ändring från ordinarie verksamhet som Arbetsförmedlingen har. Det stora uppdraget har under årens gång varit att prioritera långtidarbetslösa. Men i och med bemyndigandet från regeringen om att ansöka om EGF, så kan vi gå in med insatser tidigare.

Även arbetskraftsinvandrare

Men Arbetsförmedlingens bemyndigande begränsar sig inte till endast svenskar som blivit arbetslösa. Det omfattar även de omkring 1 800 före detta Northvolt-anställda som kommer från länder utanför EU. Från länder som Indien, Pakistan, Turkiet, Nigeria och Bangladesh.

Foto: Northvolt pressbild

LÄS ÄVEN: Importerade 1800 arbetare – nu riskerar många få åka hem

– I och med att vi har ett bemyndigande från regeringen, så har vi avsatta medel för att jobba med riktade insatser mot de här individerna, oavsett de är svenskar, eller EU- eller tredjelandsmedborgare, säger Camilla Edholm.

Hon kan inte svara på exakt hur många arbetskraftsinvandrade före detta Northvolt-anställda som Arbetsförmedlingen nu försöker hitta jobb åt. Men hon säger att det handlar om “hundratals”.

– Det är klart att de riktade insatserna blir det ganska bråttom med. Beroende på hur långt uppehålls- eller arbetstillstånd de har, så begränsar det självklart möjligheten till längre insatser. Där handlar det mycket om att matcha dem mot arbete, kortare svenskstudier och så vidare. Allt vi kan göra under en kortare tid för att vi ska kunna ta tillvara deras kompetens här i landet. Men det är klart att det är en kamp mot klockan.

Men det görs ändå insatser? Det är inte så att de måste åka hem igen nu när deras arbetsgivare gått i konkurs?

– Nej, de skriver in sig hos Arbetsförmedlingen. De får en individuell planering. Vi matchar dem mot jobb. Alla de lediga jobb som finns Platsbanken. Vi marknadsför dem via kandidatbanken. Vi har digitala matchningssevent med arbetsgivare över landet.

Regeringens bemyndigande

SD ovetande om gräddfilen

Camilla Edholm berättar också att före detta Northvolt-anställda, förutom utbildningar som studier på Komvux eller universitet, även kan få flyttbidrag på upp till 40 000 kronor, eller upp emot en kvarts miljon i starta eget-bidrag.

Detta är bidrag och insatser som arbetskraftsinvandrare normalt inte har rätt till, men där regeringens bemyndigande innebär undantag för tidigare Northvolt-anställda. Samtidigt förs en dialog mellan Arbetsförmedlingen och Migrationsverket för att underlätta så mycket som möjligt för migranterna.

– Det ser väldigt olika ut hur långa arbetstillstånd de har. Men det är det vi utreder. Att de har rätt att jobba i Sverige, och har rätt att ta del av insatser från Arbetsförmedlingen, säger Edholm.

Enligt uppgift till Samnytt har regeringen beslutat om bemyndigandet och gräddfilen för Northvolts arbetskraftsinvandrare, utan att informera samarbetspartiet Sverigedemokraterna. Något som Magnus Persson (SD), ordförande för riksdagens arbetsmarknadsutskott, bekräftar.

Magnus Persson. Foto: Riksdagen

– Nej, arbetsmarknadspolitiken är inte Tidörelaterad. Så vi har inte den insynen i just de frågorna på samma sätt som vi har i de ärenden som är Tidörelaterade, säger han till Samnytt.

– Jag känner inte till det. Det är inget som delgivits mig överhuvud taget, säger Magnus Persson.

LÄS ÄVEN: Northvolt vägrade svara på Samnytts batterifrågor – redan i september