Sveriges television klippte och klistrade i uttalanden som Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch gjorde i en intervju. Bland annat försvann ett stycke där Busch förklarar varför hon tycker att polisen borde ha skjutit skarpt mot de militanta muslimer som ställde till kaos i flera städer under påskhelgen.

Intervjun med KD-ledaren sändes i sin helhet i Sveriges radio i lördags, men vissa uttalanden hon gjorde i den fick stor uppmärksamhet redan under fredagen.

LÄS OCKSÅ: Tidigare SVT-reportern: ”SVT är en megafon för mångkultur och massinvandring”

– Vi har alltså minst hundra skadade poliser, och den stora frågan som borde ställas nu är: Varför har vi inte minst hundra skadade islamister? Hundra skadade kriminella? Hundra skadade upprorsmakare? frågade sig Busch bland annat.

Förvanskades av statstelevisionen

När statstelevisionen sände utdrag ur intervjun i fredagens ”Aktuellt” hade emellertid intervjun förvanskats. Två olika delar hade klippts ihop, och ett halv minut långt stycke där Busch redogör för varför och när hon tycker att polisen borde ha skjutit skarpt försvann.

LÄS OCKSÅ: SVT:s klimatreporter rekryterades från MP till public service

– Om det är det som krävs för att upprätthålla lag och ordning. Om det är det som krävs för att säkerställa att i alla bostadsområden i Sverige så är det ytterst svensk polis som bestämmer, inte enskilda personer, inte upprorsmakare, inte stenkastande våldsverkare, inte islamister. Där gäller svensk lag. Och de som är satta att upprätthålla den ordningen, de som är satta att ha det våldsmonopolet, det är svensk polis, säger hon i den bortklippta delen av intervjun.

Klippningen var gjord på sådant sätt att det inte framgick att det var två olika utdrag av intervjun som klippts ihop.

”Har varit med om sånt förr”

Att SVT förvanskat Ebba Busch-intervjun på ett vilseledande sätt uppmärksammades inte förrän under tisdagen av webbtidningen Bulletin.

LÄS MER: AVSLÖJAR: SVT satsar på egen privat beväpnad polisstyrka

Kristdemokraternas policyansvarige Johan Ingerö bekräftar på Twitter att KD-ledarens citat förvanskats, och konstaterar att de gjort så förr.

SVT Nyheter ”tog två olika uttalanden, bakade ihop dem till ett, och lät sedan showen rulla”, twittrar han och tillägger:

”Vi har varit med om sånt förr, t ex när SVT ville förvränga en diskussion om unga kvinnors otrygghet i Uppsala. Men det gör det inte bättre.”

LÄS ÄVEN: SVT-chefen Hanna Stjärne: Inget problem att 70% av våra journalister röstar V eller MP