svt-pekar-ut-ryssar-01
Inrikes

SVT kopplar brott till etnicitet – ”inte ovanligt att det är ryssar”

Publicerad 8/6/2018
Annons

I fredags gick ytterligare ett stort fartyg på grund i svenska farvatten på grund av sjöfylleri. I ett nyhetsinslag på söndagen berättar SVT att befälhavaren har häktats och understryker i samband med detta att mannen är ”rysk”.

Något senare i samma inslag intervjuas Mikael Huss från Sjöbefälsföreningen om händelsen och återigen poängteras, både av honom och av SVT:s reporter, att mannen är ryss och att brottet dessutom kan knytas till den ryska kulturen.

SVT har i andra sammanhang gått i bräschen för att den pressetiska regeln om att inte framhäva en gärningspersons nationalitet eller etnicitet ska tolkas mycket strikt och uppger exempelvis aldrig sådana uppgifter i rapportering om brottslighet i så kallade ”utsatta områden”.

SVT har också markerat starkt mot att göra generaliserande kopplingar mellan nationalitet/etnicitet/kultur och brottslighet. I ett uppmärksammat inslag gick SVT ut och klargjorde att man tog bestämt avstånd från ett uttalande dagen innan då den Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Mattias Karlsson varnat för potentiella terrorister i asylströmmarna till Sverige.

Samhällsnytt söker ansvariga på SVT för en kommentar om huruvida man har särskilda undantag från sin policy för ryska medborgare och rysk kultur.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
829Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons