Under måndagen gick SVT Rapport ut med en kontroversiell rapportering kring det islamistiska terrordådet i Marocko. I stället för att fokusera på det brutala islamistiska dådet valde SVT att skrämma alla användare av sociala medier med att det kan innebära fyra års fängelse om man sprider den film som dokumenterar brottet. Det statliga bolaget har även tidigare fått kritik för att beskriva halshuggningen som ”en knivskada på halsen”.

Gårdagens nyhetssändning från SVT Rapport möts av massiv kritik i sociala medier. Bland annat uppmärksammas att SVT döljer väsentlig information kring det barbariska islamistiska terrordådet. Att de två skandinaviska unga kvinnorna har fått sina huvuden avhuggna är något som SVT inte finner nyhetsvärde i att nämna. Detta beskrivs i stället som att kvinnorna fått ”knivskador på sina halsar”.

LÄS MER: Skandinaviska tjejer har fått huvudena avhuggna i Marocko – ”avrättade av islamister”

Dubbelmordet i Marocko filmades av de islamistiska terroristerna själva och videon har sedan läckts i sociala medier och blivit välkänd. Videoklippet visar tydligt hur männen går till väga för att få de skandinaviska kvinnornas huvuden att lossna från kroppen.

Istället för att beskriva hur dådet gick till eller vilka som misstänks för dådet väljer SVT att skrämma tittarna genom att rapportera om att spridning av videoklippet kan vara en olaglig handling enligt den nya lagen om olaga integritetsintrång. Den som döms för det brottet kan straffas med fängelse i upp till fyra år. För att lägga tyngd bakom orden har SVT kallat in tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem att uttala sig om lagen.

– Vi har fått en väldigt bra ny lagstiftning som heter olaga integritetsintrång. Den lagen tar sikte på just den här typen av fall när någon sprider uppgifter eller bild på någons utsatta position, säger, Alhem.

Kritiseras i sociala medier
I sociala medier får det statliga tv-bolaget ta emot hård kritik för sin fokusering. På vissa håll har det diskuterats ifall den nya lagstiftningen om olaga integritetsintrång avsiktligt missbrukas för att hålla folk i okunskap, i det här fallet om islams mörka sida.

https://twitter.com/AndersKlarstrm1/status/1077274210576273408