Samhällsnytt har tidigare berättat att den kvinnliga IS-terrorist som vädjat i media om att få återvända till Storbritannien där hon levde innan hon reste till Syrien för att ansluta sig till IS har fått sitt brittiska medborgarskap återkallat. Svensk statstelevision får nu kritik för att som det uppfattas försöka väcka sympati för kvinnan genom att benämna henne “IS-tonåring” och bekymra sig över vart hon ska ta vägen.
Samhällsnytt rapporterade för en vecka sedan om den kritik som riktats mot att statsradion SR i ett reportage kallade IS-terrorister som eliminerades i flygräder i Syrien för “IS-aktivister”. Nu är det istället statstelevisionen SVT som får kritik för hur man formulerar sig om terrororganisationen Islamiska statens medlemmar.
Det handlar om den i massmedia uppmärksammade 19-åriga IS-terroristen Shamima Begum som får sitt brittiska medborgarskap återkallat efter att hon rest till Syrien för att föda barn åt den religiösa mördarsekten. När kalifatets sista fästen är på väg att rasa samman vill alltfler av terroristerna lämna krigszonen och återvända till trygghet och välfärd i Europa.
Storbritannien har meddelat att man inte vill ha med terroristkvinnan att göra och förmedlar även budskapet att inga IS-terrorister ska tillåtas återvända till landet. Media har därefter rapporterat om Begums ursprung i Bangladesh och möjligheten för henne att söka sig dit.
Bangladesh tillbakavisar dessa uppgifter med att kvinnan inte har något medborgarskap i landet. Samtidigt förtydligar Bangladesh utrikesminister Shahrial Alarm att “det inte kommer på fråga” att ta emot kvinnan.
LÄS ÄVEN: Inrikesministeriet upphäver ”IS-bruden” Shamimas brittiska medborgarskap
SVT uppmärksammar nu, med vad som uppfattas som snyftjournalistisk vinkel, Shamimas öde som statslös “IS-tonåring” och “nybliven mamma”. Fokus i den svenska statstelevisionens rapportering är på Shamimas vädjan om att få återvända “hem” och en kritisk hållning gentemot Storbritanniens regering som SVT menar kommer att tvingas släppa in henne i landet eftersom hon nyligen har fött en son, vars rättighet att resa till Storbritannien påstås inte påverkas av att kvinnans medborgarskap har återkallats.
I artikeln kritiserar den svenska statstelevisionen också beslutet att frånta Shamima hennes brittiska medborgarskap med hänvisning till att det enligt internationell rätt är förbjudet att dra in medborgarskapet för en person i det fall detta resulterar i att personen blir statslös. SVT är bekymrade över vad som nu ska hända med Shamima:
“Var Shamima Bagum ska ta vägen är oklart, just nu befinner hon sig i ett syriskt flyktingläger”.
SVT föreslår att en lösning på Shamimas prekära belägenhet kan vara att hon söker medborgarskap i Nederländerna. Den make hon fick utsedd till sig när hon anslöt sig till IS och vars tre barn hon fött – varav två avlidit – är en tillfångatagen IS-terrorist med medborgarskap i Nederländerna.
LÄS ÄVEN: IS-kvinna från Tyskland mördade femårig flicka – som straff för att hon blivit sjuk
Möter hård kritik
I sociala medier har många reagerat hårt på vad man ser som public service-aktörens relativisering av terrorister, bland annat genom beskrivningar av kvinnan som “IS-tonåring”. Man är också kritisk till hur SVT försöker väcka sympatier för Shamimas öde som statslös, trots att hon själv valt att lämna Storbritannien för att föda barn åt en terroristorganisation i krigets Syrien och trots att hon försvarar IS terrorverksamhet och halshuggningar som hon menar har stöd i islam.
"IS-tonåringen" VAD I HELVETE HÅLLER NI PÅ MED? @svtpol @svt https://t.co/LdNA82pnSx via @svtnyheter
— Magnus af Silfverstjert 🇸🇪🇺🇦 (@Magnus31110521) February 20, 2019
"IS-tonåringen…" ????? #svpol #migpol #terror #jihad #våldtäkter #mord Och Svt hittar på nya sätt att förminska ISIS våld varje dag. Skrämmade! @sdriks @MagnusRanstorp @Caninen @hanifbali https://t.co/MPS5GWPtbp
— Fröken Sverige 🇸🇪 كافرة (@frokensverige) February 19, 2019
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.