En rapartist som kopplas till toppskiktet inom det ökända Rinkebynätverket Shottaz, vilket gjort sig känt genom en blodig konflikt med konkurrerande Dödspatrullen får nu draghjälp av statstelevisionen att sälja sin musik genom en långintervju. Men kritiska frågor lyser med sin frånvaro. Den skattefinansierade Public service-aktören kritiseras från flera håll för att vara delaktiga i att försköna gängkriminalitet.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat 22-årige Yasin Abdullahi Mahamoud, med somalisk bakgrund och tidigare folkbokförd i Rinkeby, som dömdes för bland annat två fall av grovt vapenbrott till fängelse i två år och tre månader.

LÄS ÄVEN: Rapartist från topp-10 häktad misstänkt för brutal avrättning

Yasins vapen. Foto: Polisen

Två månader efter villkorlig frigivning häktades Yasin för en brutal avrättning i Rinkeby som polisen misstänkte var en intern uppgörelse, men han släpptes senare.

Yasin har gjort sig känd under artistnamnen ”Yasin Byn” och ”Yasin The Don” där han uteslutande i sin musik glorifierar gängkriminalitet med automatvapen och avrättningar, vilket har genererat tiotals miljoner spelningar på Spotify och YouTube.

Vill inte ta avstånd från kriminalitet

På torsdagen publicerade statstelevsionen en halvtimme lång intervju i vilken Yasin okritiskt får prata om sin musikkarriär. För att ge Yasin extra draghjälp med marknadsföringen har statstelevisionen även klippt in ljud, bilder och låttitlar från musikvideos.

Den enda i närheten av kritiska fråga som statsreportern ställer till Yasin är ”det låter som du har lämnat det kriminella bakom dig”. Men det är ingenting som artisten vill svara på, istället sitter han tyst för att sedan yttra ett ”ehh” och ”ehh vad heter det” innan han ber om nästa fråga.

Statstelevisionen visar upp gängledare

I inslagen framhävs bland annat vapenliknande föremål och vid flera tillfällen klipper statstelevisonen in tidigare gängledaren för Shottaz, ”Franky”, som avrättades i Köpenhamn sommaren 2019. Nedan följer en av låtarna som statstelevisionen marknadsför.

SVT får kritik: ”Begå brott och vi gör dig till TV-kändis”

I sociala medier är det flera som har reagerat på programmet där statstelevisionen använder orden ”kontroversiell” istället för ”kriminell” för att beskriva den gängkriminella mannen som dömts för grovt vapenbrott och suttit häktad misstänkt för en avrättning.

Shottaz. Foto: Faksimil Instagram

En person menar att statstelevisionens agerande sänder fel signaler till yngre barn i landet som kan uppfatta det som att ”begå brott, fuck life och vi gör dig till TV-kändis”.

Asylaktivistisk advokat besvärad över kritik

En som inte stämmer in i kritiken mot statstelevisionen är den profilerade asylaktivisten och juristen Viktor Banke som Samhällsnytt vid flera tillfällen har uppmärksammat.

Banke börjar med att gå till attack mot de som benämner en person kopplad till innersta kretsen av Shottaz som ”grovt kriminell”. Detta trots att personen har dömts för bland annat grovt vapenbrott och flera narkotikabrott samtidigt som han inte kan ta tydligt avstånd från kriminalitet när han får frågan i en intervju där han säger sig vilja tala ut.

Banke passar även på att kritisera polisen för deras underrättelser kring kriminella gäng som han menar att man inte ska tro på, innan han uttrycker en kärleksförklaring till rapartisten som han även företrätt i brottmål. Banke kallar Yasin för ett ”fenomen”.

LÄS ÄVEN: Rapartisten prisades av SR och SVT – nu efterlyst för grovt vapenbrott