Energiminister Khashayar Farmanbars (S) uttalande om de svenska elpriserna i förhållande till de franska är korrekt. Det hävdar Judit Ek, tillförordnad ansvarig utgivare för Sveriges television.

Det var i tisdags förra veckan som Khashayar Farmanbar intervjuades i statstelevisionen om de höga svenska elpriserna. I intervjun hävdade han bland annat att de franska elkunderna betalar fyra gånger så mycket för elen som de svenska gör i södra Sverige.

LÄS ÄVEN: Moderaterna: Regeringen ljuger om Sveriges elpriser

Moderaternas närings- och energipolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin anklagade Farmanbar för att sprida osanningar, och Kristdemokraterna har anmält ministerns uttalande till Konstitutionsutskottet.

LÄS MER: Energiministern KU-anmäls för lögner i SVT om elpriser

”Ministerns uttalande är korrekt”

Inte minst har statstelevisionen kritiserats för att de tillåter att ”Farmanbar står i Aktuellt och skarvar fritt”. I ett mejl till Samnytt svarar Judit Ek, tillförordnad ansvarig utgivare för SVT Nyheter, på kritiken.

Ek menar att de uppgifter om elpriser som oppositionen lägger fram är ”gammal statistik”, från innan kriget i Ukraina. Istället hänvisar hon till siffror från elhandelssystemet Nord Pool, som dock inte är konsumentpriser.

”Vid en snabb koll ser man att ministerns uttalande är korrekt, därför rättade vi inte”, skriver Judit Ek.

Hela mejlet från Judit Ek

”Tack för mejlet!
Efter sändningen i tisdags har redaktionen varit i kontakt med energiminister Farmanbars pressekreterare och fått till svar att energiministern syftade på de senaste månadernas spot-pris på Nord Pool där den dagliga handeln med el görs, och inte de franska konsumentpriserna.
Vid en snabb koll ser man att ministerns uttalande är korrekt, därför rättade vi inte. Det hade dock varit bra om vi preciserat att vilket elpris ministern syftade på.

http://www.nordpoolgroup.com/en/maps/#/nordic

Statistiken på Eurostat är snitt på slutpris till kund där skatter (Sverige) och subventioner (Frankrike) är medräknade men den statistiken är antingen från hösten 2021 eller första kvartalet 2022 och är alltså före, eller till stor del före, tidpunkten då kriget bröt ut den 24 februari. Alltså gammal statistik.

Mvh,
Judit Ek
Tf Ansvarig utgivare SVT Nyheter”