I ett inslag i SVT Aktuellt förra veckan hade ”klimatkorrespondent” Erika Bjerström letat upp en vit man att intervjua för att samtidigt beklaga sig över dennes hudfärg, kön samt ålder. Intervjun väckte stark kritik bland tittarna och flera har försökt att få svar från SVT i sociala medier. Samnytt har talat med SVT Aktuellts redaktör som försvarar Bjerströms fokus.

Det var på torsdagskvällen som statstelevisionen uppmärksammade befolkningsökningen i världen och dess påverkan på de så kallade klimatförändringarna. I samband med detta intervjuade Erika Bjerström Robin Maynard, kampanjchef för organisationen Population Matters, som förordar mindre familjer i väst och för att biståndet ska satsa mer på familjeplanering i fattiga länder.

LÄS ÄVEN: SVT till klimatattack mot vita medelålders män

I intervjun sa Maynard att befolkningsökningen pekas ut som en av nyckelfaktorerna till klimatförändringarna i den senaste IPCC-rapporten. Han menar att det inte går att minska klimatförändringarna såvida man inte tar itu med befolkningsökningen – vilket får Bjerström att dra in Maynards hudfärg och ålder i det hela.

– Vad har du för rätt som vit, medelålders man i Storbritannien att ge råd åt kvinnor i globala syd om deras fertilitet, frågade Erika Bjerström.

SVT svarar

Samnytt har kontaktat Karin Lundbäck, redaktör SVT Aktuellt, för att höra mer om Bjerströms utspel. Lundbäck har ingen föreståelse för kritiken mot intervjun utan försvarar fokuset.

– Vi tycker att det är en relevant fråga och därför ställer vi den, slår Karin Lundbäck fast.

Lyssna på telefonsamtalet nedan:

Arbetade för Miljöpartiet

Innan Erika Bjerström anlitades av statstelevisionen arbetade hon för Miljöpartiet och Dagens Nyheter. Redan för 30 år sedan varnade hon i sina artiklar för att jorden ”liknar allt mer ett skrumpet äpple” på grund av ”ökad solstrålning, stigande temperaturer, nerhuggna skogar och bortblåst matjord”.

Klimatreporter Erika Bjerström. Foto: Facebook

LÄS ÄVEN: SVT:s klimatreporter rekryterades från MP till public service