På fredagen dödade USA mannen som uppges vara hjärnan bakom blodig terrorism från regimen i Iran. Då valde SVT att i sina nyhetsinslag referera till honom som ”iransk toppdiplomat” och ”superkändis”, något som Samhällsnytt uppmärksammade i en artikel under lördagen. På lördagskvällen pudlade SVT och gjorde en rättelse i direktsända Rapport.

Efter att USA dödat Irans högsta general Qasem Soleimani gick SVT ut och bagatelliserade hans bakgrund genom att undanhålla information om den terrorism han uppges ligga bakom och i stället framställa honom som en mäktig ”toppdiplomat”.

LÄS ÄVEN: SVT presenterade iransk terroristgeneral som ”toppdiplomat” och ”superkändis”

Det hela uppmärksammades först av Facebookkontot ’I allmänhetens tjänst – granskning av public service’.

Qasem Soleimani var ansvarig för det iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds och uppges ha varit hjärnan bakom landets militära operationer utomlands. Dessa operationer har av flera länder beskrivits som Irans export av terror.

I brittisk massmedia beskrivs Soleimani som en ”terroristgeneral” med blod från tusentals människor på sina händer. USA har sedan tidigare terrorstämplat organisationen.

”Vi beklagar misstaget”

Tidigt i sändningen av Rapport klockan 19.30 på lördagen berättar nyhetsuppläsaren att de har en rättelse att utföra.

– I en rubrik i vår direktsändning 19.30 igår kallade vi felaktigt Soleimani för toppdiplomat. Det ska vara toppgeneral och inget annat. Vi beklagar det misstaget.