Palestinsk fiskmarknad prydd med hakkors, Charlotta Friborg

SVT Nyheters ansvarige utgivare Charlotta Friberg raderade programmet från SVT Play.

Inrikes

SVT raderade Rapport-sändning i smyg efter hakkors-miss

Publicerad 12/7/2017
Annons

➤ I söndags uppmärksammade Samhällsnytt ett inslag i SVT Rapports 19:30-sändning dagen innan från Gaza i Mellanöstern där hakkors förekom som väggmålningar i en palestinsk fiskmarknads lokaler. Detta utan att det uppmärksammades av SVT:s utsände Stefan Åsberg eller av SVT Rapports nyhetsankare. Nu har hela sändningen raderats från SVT Play utan att tittarna informerats.

Det var i ett reportage om hur avloppsvatten orenat släpps rakt ut i Medelhavet från Gaza och hur detta påverkar fiskbeståndet och smaken på den fisk som fångas som SVT:s kamera fångade interiörer från en fiskmarknad där väggarna pryddes av nazistiska hakkors. SVT har kritiserats för att detta inte uppmärksammades och följdes upp.

SVT har inte velat kommentera saken. I stället försvann plötsligt och oförklarligt hela SVT Rapports 19:30-sändning från SVT Play. Det var den enda av Rapports sändningar som innehöll det aktuella inslaget från Gaza. Någon upplysning om att sändningen tagits bort och förklaring till varför har inte publicerats av SVT, vare sig på SVT Play eller SVT:s webbplats.

LÄS MER: SVT ”glömmer” uppmärksamma hakkors i inslag om fiskmarknad i Gaza

När Samhällsnytt ringer upp SVT Nyheters ansvarige utgivare Charlotta Friborg, bekräftar hon emellertid att det är hon som har fattat beslutet om att ta bort Rapport-sändningen från SVT Play och att skälet till detta är att det förekom hakkors i inslaget från Gaza.

– Jag hade önskat att vi sett den där symbolen innan, och när vi uppmärksammades på att den finns där så tycker inte jag att den ska finnas där okommenterad. Så därför tog vi bort hela sändningen.

Men ni har inte upplyst om eller förklarat beslutet att ta bort programmet från SVT Play. Borde ni inte ha gjort det öppet i stället för att smyga med beslutet och försöka dölja ert journalistiska misstag?

– Det är ingen hemlighet men vi har liksom inte haft nån anledning att göra någon större affär av det.

Många tycker det är konstigt att varken er utrikeskorrespondent när reportaget gjordes eller någon annan på SVT när inslaget färdigställdes lade märke till hakkorsen. Men om det nu gick obemärkt förbi, vore inte det naturliga då att SVT, när man nu upptäckt detta, följer upp saken och låter Stefan Åsberg intervjua de som arbetar på fiskmarknaden om orsaken till att man har målat hakkors på väggarna?

– Problemet är att inslaget är gjort för flera veckor sedan och Stefan Åsberg är inte kvar på Gaza.

Och han kan inte åka dit igen då? Tycker inte SVT att det har något nyhetsvärde att undersöka hur utbredda nazistiskt antisemitiska åsikter är bland palestinierna i Gaza? Att sådana strömningar finns i regionen har tidigare rapporterats av bland annat Per Gudmunds…

– Okay, tack ska du ha. Hej!

Samhällsnytt söker SVT:s utrikeskorrespondent Stefan Åsberg, som gjorde det aktuella inslaget, för en kommentar.

Uppdatering:

Charlotta Friborg meddelar per mejl att hon inte riktigt uppfattade den sista frågan pga att hon befann sig i bullrig miljö i t-banan med dålig mobiltäckning. Hon skriver att SVT ”självklart över tid kommer att åka tillbaka till Gaza” och att SVT ”givetvis inte väjer för att skildra hatiska stämningar som på olika sätt piskas upp”. Någon specifik uppföljning till följd av hakkorsen utlovar hon dock inte.

Friborg vänder sig också emot Samhällsnytts formulering ”i smyg” i vår rubriksättning. Även om raderingen på SVT Play skett utan meddelande eller förklaring, anser Friborg, med hänvisning till vad hon säger i telefonintervjun, att åtgärden inte är någon hemlighet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
830Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons