Sveriges television har rättat en artikel som handlar om en man från Syrien som påstår att han är läkare, men som vägrar göra Socialstyrelsens kunskapsprov. Rättelsen görs efter Samhällsnytts avslöjande igår om den bristfälliga artikeln.

”Hej, @svtnyheter har idag uppdaterat artikeln med Socialstyrelsens kommentar samt förtydligat att Safwan Al Abdullah själv har avstått från att genomföra provet”, skriver det statliga mediebolaget på Twitter.

SE ÄVEN: SVT:s syriske ”läkare” har struntat i kunskapsprovet i snart två års tid

Att Safwan Al Abdullah försökt överklaga Socialstyrelsens beslut hela vägen till Högsta förvaltningsdomstolen, men fått avslag i alla instanser, är däremot inte något som SVT låter sina tittare eller läsare veta.

SVT:s nya version av artikeln möter en del hånfulla kommentarer eftersom den ur en journalistisk synvinkel kan kritiseras för sin bristande relevans.

”Vad var anledningen bakom artikeln då? Jag vägrar göra högskoleprovet, kommer därför inte in på programmet jag söker. Vill ni ha mitt nummer för en intervju?”, kommenterar en person på Twitter.

Under varje artikel på SVT:s hemsida beskrivs den egna verksamheten med följande ord: ”SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant”.

Under rubriken ”Så arbetar vi på SVT Nyheter” skriver det statliga tv-bolaget: ”Vi ska bedriva nyhetsarbetet så att människor uppfattar oss som trovärdiga. Vi gör noggrann research och ställer krav på oss själva att hålla en balanserad ton i vår presentation. Det ska gå att lita på SVT.”