svt-klimatfalls-feature

Foto: SVT

Inrikes

SVT spred felaktigheter om klimatet – fälls

Publicerad 9/11/2023
Annons

Myndigheten för radio och tv fäller Sveriges television för spridande av falska påståenden om klimatet. Det meddelas i ett beslut idag.

Bakgrunden är det så kallade ”Klimathoppet” som sändes i statstelevisionen 14 mars i år. Tio minuter in i programmet görs felaktiga påståenden om Sveriges koldioxidutsläpp, och de framställs som beydligt större än de i själva verket är.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Linda Karlström om SVT:s övergrepp: ”Det kändes som att de våldtog mitt hem”

Bland annat visas ett stapeldiagram där biobränslen påstås stå för 50 miljoner ton koldioxid varje år, trots att utsläppen med marginal tas upp av svenska skogar. Utsläppen från biobränslen är i siffrorna som används i grafiken redan avräknade från de svenska skogarnas nettoupptag av koldioxid.

Dessutom påtalar programledaren att svenskars konsumtion av importerade varor ger upphov till stora koldioxidutsläpp i utlandet, utan att nämna det omvända förhållandet för svenska exportvaror.

Fälls

Sveriges television väljer visserligen att ”förtydliga” diagrammet i nästkommande avsnitt av Klimathoppet, som sänds veckan därpå. Men granskningsnämnden vid Myndigheten för radio och tv menar att de klimatpåståenden SVT gör 14 mars är felaktiga, och därmed borde ha rättats istället för att förtydligas.

LÄS ÄVEN: SVT efter vargjaktsmissen: ”Vi är inte helt tokiga i vår matematik”

”Ett förtydligande är ingen rättelse. SVT har därmed inte följt bestämmelsen om beriktigande. Mot den bakgrunden stred inslaget i Klimathoppet den 14 mars mot kravet på saklighet”, står att läsa i beslutet.

Alltså fälls klimatinslaget då det anses strida mot kravet på saklighet.

En anmälare ifrågasätter att klimatkrisen överhuvudtaget är ett faktum. Men på den punkten fälls inte SVT.

”Att SVT sänder program som utgår från att det pågår en global uppvärmning som är orsakad av människans utsläpp av växthusgaser kan inte i sig anses strida mot de bestämmelser som gäller för sändningsverksamheten”, skriver nämnden.

LÄS ÄVEN: Brottsdömd miljöextremist bakom SVT-dokumentär som spred falska påståenden om svenskt skogsbruk

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons