SVT, SR och TV4 fälls för kränkande #metoo-uthängningar

322 Shares

#metoo-rörelsen som initialt var tänkt att stoppa en handfull sexuella predatorer förvandlades efterhand i många svenska medier till vad som beskrivits som hysteri och häxjakt där sedvanliga pressetiska regler åsidosattes i ett som man ansåg gott feministiskt syfte. Kritik riktades redan då mot övertrampen och nu fälls båda Public Service-bolagen SVT och SR och dessutom TV4 av Granskningsnämnden för ett flertal kränkande publiceringar och uthängningar.

Granskningsnämnden anser att SVT, SR och TV4 utan torrt på fötterna hängt ut flera medieprofiler och anklagat dem för att ha begått sexuella trakasserier. Publiceringarna har därför utgjort brist på respekt för och oförsvarliga intrång den personliga integriteten.

LÄS ÄVEN: Sex tidningar fälls för #metoo-drev – Expressens chefredaktör bland dem som klandras

I SVT:s fall är det båda de stora nyhetsprogrammen Aktuellt och Rapport som fälls. Många andra medier begick liknande övertramp men står inte under Granskningsnämndens domvärjo. Flera av dessa har dock tidigare fällt av Pressombudsmannen, PO, och Pressens opinionsnämnd, PON.

322 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.