svt

Foto: Holger Ellgaard.

Inrikes

SVT står fast vid avståndstagandet från Åkessons uttalande

Publicerad 9/8/2018
Annons

Det blir ingen ursäkt för SVT:s avståndstagande från Jimmie Åkessons uttalande om invandrare i fredagskvällens slutdebatt.

– Sverigedemokraterna förklarade hur de såg på vår markering och vi fick möjligheten att förklara att vi har demokratiparagrafen som gör att vi ska ta avstånd när något som kan uppfattas som nedsättande sägs. Jag bedömde att Åkesson gjorde ett uttalande som var nedsättande mot invandrare som grupp, säger ansvarig utgivare för SVT:s valprogram Eva Landahl, som tog beslutet om avståndstagandet, efter mötet med SD på lördagen.

– Jag sa att vi stod fast vid den markeringen vi gjort.

Även SVT:s vd Hanna Stjärne meddelar idag att hon står bakom Landahls beslut.

– SVT har att tillämpa radio- och tv-lagen som säger att uttalanden kan kräva ett bemötande eller avståndstagande. Lagen reglerar all etermedia i Sverige.

Att Eva Landahl inte gillar SD framgår av att hon tidigare på Twitter gillat en ledare från Aftonbladet med titeln ”SD är ett helt onödigt parti”.

SVT:s agerande har skapat rubriker även i bland annat Norge och Danmark där respektive public service-bolag uppger att man inte hade behandlat Åkessons uttalande på samma sätt.

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson bojkottar tills vidare SVT och man ska vid ett möte senare ikväll bestämma hur man ska göra med SVT:s valvaka i morgon söndag.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1034”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons