svt-eva-landahl–ryssar
Inrikes

SVT svarar om inslag där ryssar och rysk kultur utpekades för brott

Publicerad 8/8/2018
Annons

I söndags sände SVT Nyheter ett inslag om att befälhavaren på ett grundstött fartyg häktats misstänkt för sjöfylleri. Inslaget mötte stark kritik och anmäldes till Granskningsnämnden då SVT dels framhävde den åtalades ryska nationalitet och dels i samtal med företrädare för Sjöbefälsföreningen gav utrymme för spekulationer kring att den typen av brott kan kopplas till rysk kultur. Nu svarar SVT på kritiken.

I mejl till ansvarig utgivare för SVT Nyheter frågade Samhällsnytt bland annat hur man ansåg att inslaget rimmar med bolaget policy och tillämpning av de pressetiska reglerna om att inte framhäva brottslingars nationalitet/etnicitet eller göra kopplingar mellan brott och den kultur gärningspersonen tillhör.

LÄS MER: SVT kopplar brott till etnicitet – ”inte ovanligt att det är ryssar”

Vi ville också veta om detta var ett olycksfall i arbetet eller om SVT eventuellt ändrat sin policy så att tittarna i fortsättningen kan vänta sig inslag om andra typer av brott med motsvarande utpekanden av gärningspersonens nationalitet/etnicitet och spekulationer kring brottets koppling till gärningspersonens kultur.

Eva Landahl, som under Charlotta Friborgs semesterfrånvaro, var tillförordnad ansvarig utgivare för SVT Nyheter när inslaget sändes, uppger i ett sammanfattande svar till Samhällsnytt följande:

Mikael Huss från Sjöbefälsföreningen pekade inte ut alla ryssar utan han sa ”det är inte helt ovanligt att det är just ryssar som har den kulturen”. Han menar att Ryssland inte har tagit itu med den alkoholkultur som han anser har funnits inom hela världens handelssjöfart.

I Sverige och Norge t ex har stora rederier numera träffat avtal om noll alkohol till sjöss. Enligt Huss har Ryssland hittills inte slutit motsvarande överenskommelse. Huss har fler exempel på allvarliga tillbud med ryska befälhavare inblandade från 2017.

Huss borde ha fått en kritisk uppföljningsfråga som klargjorde hans resonemang.

Nej vi har inte ändrat vår policy.

Inslaget är nu anmält till Granskningsnämnden och får prövas där i vanlig ordning.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
457Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons