I många lågutvecklade länder är elektricitet något man bara har vissa tider på dygnet. Till följd av i huvudsak rödgrön regeringspolitik kan detta nu bli verklighet också i Sverige. Statsmedia tipsar hellre om hur man kan gå med ytterkläder inomhus i vinter och avstå från att duscha än att kritisera de regeringsbeslut som orsakat elkrisen. ”Fram med ylletröjan. Vänj dig vid lite kallare”, manar man.
Det energipolitiska vanstyret från den nuvarande och tidigare svenska regeringar har nu försatt landet i en så djup elkris att hushåll och företag tidvis kan komma att bli helt strömlösa på grund av elbrist. Elen kommer helt enkelt att stängas av i vinter eftersom efterfrågan väntas bli högre än tillgången. När ordern kommer från statskontrollerade Svenska Kraftnät har aktörer längre ned i hierarkin 15 minuter på sig att lyda.
Regeringens klimatpolitik bakom djupa elkrisen
De primära orsakerna till elbristen är regeringens klimatpolitiska beslut att i förtid lägga ned stora delar av kärnkraften och i stället satsa på vindkraft som visat sig vara både otillräcklig och otillförlitlig som ersättare.
Parallellt har man släppt in stora IT-jättar som Facebook och Google i Sverige att etablera serverhallar som vardera drar el i storleksordningen vad ett kärnkraftverk producerar. Man har dessutom valt att skänka bort denna el nästan gratis i hopp om att IT-företagen skulle skapa arbetstillfällen i Sverige, något som inte infriats men ändå inte har föranlett regeringen att justera upp IT-jättarnas elpris till marknadsnivå och vad vanliga konsumenter betalar.
Regeringen tillåter dessutom att el som skulle behövas i Sverige i stället exporteras till utlandet. De energipolitiska besluten har lett till att elmarknaden Nordpool upphört att fungera och att elpriserna skenat till extremnivåer. I stället för att ingripa mot detta har regeringen valt att passivt se på medan hushållens ekonomi raseras och elintensiva företag går i konkurs. Man höstar också in stora belopp till statskassan i form av punktskatter och moms, intäkter som ökar kraftigt när elpriset går upp.
Statsmedia rycker in för att normalisera elförsörjning på u-landsnivå
Nu får regeringen draghjälp av statsmedia med en påverkanskampanj där svenska folket ska börja uppfatta en elbrist som tidigare förknippats med u-länder som något normalt också i Sverige. I stället för kritik mot den förda energipolitiken matar SVT nu ut käcka tips på vad svenskarna kan göra för att mildra ”elchocken” som man skämtsamt kallar det.
Bland statstelevisionens tips märks bland annat att sänka inomhustemperaturen till så låg nivå att det inte går att vistas i bostaden normalklädd. Men med tjocka ylletröjor och andra kläder ämnade för utomhusbruk kan man ändå hålla kroppsvärmen förklarar SVT.
Hygienen är en annan sak som stats-TV manar svenskarna att dra ned på. Duscha kan man till exempel ofta avstå från eller så kan man göra det i kallvatten. Det allmänna beskedet från SVT är att ”vi behöver ändra våra vanor” så att de mer efterliknar de i tredje världen där el på många håll är en stor bristvara.
Statsmedia i koordinerad påverkanskampanj med statskontrollerade Vattenfall
Vi uppmanas dra ned på såväl uppvärmning av bostaden, som varmvattnet och hushållselen. Råden förmedlas av statstelevisionen och härrör från energirådgivare Lars Ejeklint på likaledes statskontrollerade Vattenfall. Energijätten har tidigare varit regeringen behjälplig med att vidarebefordra desinformation om att de nedläggningsbeslut som fattats för kärnkraftverken har varit företagsekonomiska i stället för politiskt dikterade.
Villaägare som inte varit förutseende att skaffa värmepump utan förlitar sig på direktverkande el klandras och uppmanas av Vattenfalls energirådgivare att öppna plånboken för att byta uppvärmningssystem nu samtidigt som man också får rådet att byta fönster, tilläggsisolera och täta huset.
Den villaägare som gör detta kan enligt Ejeklint spara 800 kilowattimmar. ”Inte illa”, tycker Vattenfalls representant i en uppmuntrande kommentar till SVT. Siffran relaterar dock till en totalförbrukning i storleksordningen 20 000 kilowattimmar, vilket ger en besparing på tämligen blygsamma fyra procent.
Sänk temperaturen och dra ned på dusch och tandborstning
Den som vill sänka sina elkostnader ytterligare något kan enligt Ejeklint göra det genom att sänka temperaturen hemma, inte duscha så mycket och så varmt och byta duschmunstycke om det släpper ifrån sig mer än tio liter vatten i minuten.
Beträffande hygienen är även tandborstning något man enligt Vattenfalls energirådgivare kan dra ned på för att spara el. Att ha golvvärme i badrummet är också något vi tipsas om att avstå ifrån – uthärda kalla klinkers under fotsulorna eller dra på raggsockorna.
Torka tvätten är ett annat område där Ejeklint och SVT ser att energibesparingar kan göras. ”Häng tvätten utomhus” lyder rådet. Om vi även bör överväga att återgå till att tvätta för hand nere vid vattendraget med en tvättbräda framgår inte.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.