Att Sveriges Television sprider falska nyheter har nu blivit en fråga för riksdagen efter att flera riksdagsledamöter tagit upp problemet till debatt. – När misstag staplas på misstag som staplas på misstag. Då finns det många människor som till slut tror att det finns ett mönster i det hela, säger Niklas Wykman (M).
Det är de moderata riksdagsledamöterna Boriana Åberg, Niklas Wykman och Lars Beckman som riktar kritik mot det statliga mediebolaget. Förra veckan ställde Åberg en skriftlig fråga till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke med rubriken “Fake news i SVT”.
Bakgrunden är ett avsnitt av SVT:s “Opinion live” förra månaden som följde en tydlig politisk agenda. Den inbjudna publiken applåderade och favoriserade de rödgröna företrädare som yttrade sig och den moderatledda kommunen Staffanstorp fick i programmet skulden för socialdemokratiskt styrda Malmös asylmottagande.
SE ÄVEN: SVT spred falska nyheter om Staffanstorps mottagande av nyanlända: ”Det var olyckligt”
Idag följde Wykman och Beckman upp kritiken under en interpellationsdebatt i riksdagen där de ställde frågor till kulturministern. Wykman anser sig kunna se ett mönster i hur de statliga mediebolagen vinklar sina inslag och sin rapportering till förmån för rödgröna politiska idéer.
– Alla begår vi misstag, men när det gång på gång begås misstag. När partibeteckningar på människor vänsterut faller bort och de framställs som vanliga medborgare. När experter och forskare som har en uppfattning som ligger i mitten eller lite grand till höger framställs som “debattörer” medan debattörer till vänster framställs som experter. När moderatledda kommuner får klä skott för saker som felar i socialdemokratiskt styrda kommuner, sade han i debatten idag.
– När misstag staplas på misstag som staplas på misstag. Då finns det många människor som till slut tror att det finns ett mönster i det hela. När den bilden etableras, att det finns ett mönster att public service systematiskt skulle gynna en viss politisk uppfattning, då minskar förtroendet för public service.
SE ÄVEN: SVT klippte bort viktig del av filmklipp som visar jägare i bråk med aktivister
“Väldigt obehagligt”
Förra våren hängde SVT ut en undersköterska som startat en Facebooksida som uppmärksammar brister inom sjukvården. Det statliga tv-bolaget anklagade mannen för att sprida en “skräckbild av läget i svenska sjukvården”. Det var något som Beckman lyfte fram när han fick ordet.
– Det är väldigt obehagligt när statsmedia misstänkliggör dem som slår larm om brister, sade han.
De senaste dagarna har de båda statliga mediebolagen Sveriges television och Sveriges radio riktat stark kritik mot en valfilm som Moderaterna i Göteborg lanserat inför höstens val. I SVT:s Agenda i söndags klipptes en del av filmen ut på ett sätt som moderata företrädare menar är missvisande.
– Det borde bekymra alla i den här kammaren, kommenterade Beckman SVT:s klippning.
Lars Beckman menar att SVT undergräver sitt eget förtroende genom att sprida vinklade och falska nyheter. Och det, tror han, leder till att allt fler svenskar söker sig till så kallat alternativa medier.
– Varför går så många till märkliga webbplatser istället för till SVT? Varför är det så många som söker sig till alternativa medier och kanske, tyvärr, uteslutande hämtar sin information därifrån? frågade han sig retoriskt.
Båda M-politikerna är dock överens om att Sverige behöver statliga mediebolag.
“Inga kommentarer”
Alice Bah Kuhnke inledde interpellationsdebatten med att läsa upp en text innantill som handlar om att den som har synpunkter på SVT:s verksamhet kan anmäla det till granskningsnämnden. Sådana anmälningar kan emellertid inte göras när det gäller SVT:s webbpubliceringar.
Statsrådet anser också att det vore “högst olämpligt” om hon som statsråd lägger sig i tv-bolagets verksamhet.
– Jag har inga kommentarer till enskilda publicistiska beslut, sade hon.
Allt eftersom debatten fortskred tycktes emellertid kulturministern ändra uppfattning och erkänna att det är en viktig debatt som de moderata riksdagsledamöterna tagit upp.
– Det jag hör när jag lyssnar på Niklas Wykman och Lars Beckman är en oro för vår demokrati, sade Alice Bah Kuhnke.
– Det är en oro för att samtalet och vår offentlighet inte ska bära. Att krafter som vill påverka oss med medveten desinformation ska få utrymme eller spelrymd. Där spelar förstås public service-bolagen en oerhörd roll.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.