I helgen uppmärksammade Samhällsnytt hur polisen rapporterat att gängkriminella utlyst utegångsförbud i det invandrartäta och så kallade särskilt utsatta området Tensta i nordvästra Stockholm. Statstelevisionen begav sig till området för att ifrågasätta polisens påstående genom att intervjua invånare. En person som framställdes som ”mannen på gatan” visar sig vara vänsterpartist och islamist med kopplingar till gängkriminella i både Tensta och Rinkeby.

Det var Therese Rosengren, chef över lokalpolisområde Rinkeby, som nyligen slog larm i en intervju för TV4 om hur gängkriminella ska ha informerat boende att inte gå ut efter kl 18.00 med hot om att de riskerade att utsättas för grovt våld.

LÄS ÄVEN: Polisen har förlorat våldsmonopolet i Tensta – gäng utfärdar utegångsförbud

Rosengren berättade hur polisen i augusti lade märke till att det var ovanligt lite personer ute i centrala Tensta efter klockan 18. Enligt underrättelseuppgifter till polisen ska det ha framkommit att gängkriminella utlyst ett utegångsförbud i området på grund av en pågående gängkonflikt.

– Det var personer från de här grupperingarna som var ute och berättade för medborgare att ni ska inte vara ute efter klockan 18:00. Det där spred sig som en löpeld så klart, bland de som bodde i området, sade Rosengren till TV4.

Kommunist ”skrattar” åt ryktet

Efter att uppgifterna fått spridning i media och sociala medier gick statstelevisionen ut med en artikel för att tona ned allvaret i påståenden om att gängkriminella sätter skräck i området. Artikeln rubriksattes med ”SVT erfar: Uppgift om utegångsförbud i Tensta överdriven” och man intervjuade vad som framställdes som tre slumpmässiga personer som med ord som ”larvigt” avvisar att ett sådant rykte ska ha cirkulerat.

Samhällsnytt har genom en nätgranskning tittat närmare på intervjuobjekten. Det framgår att Irene Sy som inte alls vill kännas vid verklighetsbeskrivningen och ”skrattar” åt påståendet om utegångsförbud är en radikal vänsterpartist som även gillar våldsbejakande Kommunistiska partiet, tidigare KPML(r).

Islamist med gängkopplingar till SVT: ”Man ska inte lita på polisen”

Statstelevisionens andra intervjuobjekt är Hussein Alasadi som hävdar att ”inga kriminella gäng går runt i Tensta och hindrar folk”. Han menar vidare att man inte ska lita på polisen.

Hussein har tidigare åtalats för våldsamt motstånd efter att ha tacklat en polispatrull som försökte genomföra gripande i Rinkeby. Vidare har han åtalats för skadegörelse men friats båda gångerna.

På Facebook engagerar sig Hussein med att sprida islamistpropaganda för att bland annat normalisera den muslimska slöjan i Sverige. I ett inlägg gör han även reklam för den radikala moskén ’Imam Ali Center’ i Järfälla.

I Husseins fotoalbum på Facebook finns mängder med gängrelaterade bilder. Gängen pekar finger mot kameran och vissa gör tecken för att visa att de är beväpnade. På en bild i ett garage syns texten ”FTP” (Fuck the police reds. anm.) sprejat på väggen.

Vid en genomgång av Husseins bilder och vänlista kan vi se flera personer som är medlemmar i kriminella nätverk i både Tensta och Rinkeby. Bland annat finns två bilder med ledargestalten för det ökända Rinkebygänget Shottaz som är i blodig konflikt med konkurrerande Dödspatrullen.Shottazledaren syns på bild. Foto: Faksimil Facebook

SVT:s intervjuobjekt har kopplingar till statsmedia

Men där upphör inte kopplingarna. Hussein visar sig även ha kontakter inom statsmedia. Det framgår av hans Facebookkonto att han bland annat är bekant med statsradions kritiserade agendajournalistiska redaktör Rouzbeh Djalai.

Samhällsnytt uppmärksammade i våras hur Djalai när han inte är på jobbet är verksam som asylaktivist och tidigare har saboterat polisens utlänningskontroller – detta samtidigt som han bevakar migration åt den skattefinansierade Public service-aktören.

LÄS ÄVEN: SVT:s ”mannen på gatan” om hög trygghet i skjutdrabbad Stockholmsförort var chef för vänsterorganisation

authorimage