I veckan sköts det vilt på gatorna mellan invandrargäng i Bagarmossen i södra Stockholm. När SVT ska göra ett uppföljande reportage om hur invånarna upplever att tryggheten påverkats ”råkar” den intervjuade personen vara chef för vänsterorganisationen Skiftet, tidigare känd som Alliansfritt Sverige.

I SVT-intervjun bedyrar ”Robin i Bagarmossen” att folk ändå känner sig trygga. De kriminella invandrargängens skjutande och vilda framfart tonas ned och Bagarmossen beskrivs av Robin som ”Guds utvalda förort” på grund av dess enorma trygghet. Att folk känner sig trygga i Bagarmossen framhävs också som rubrik i SVT:s artikel.

LÄS MER: Beväpnade kriminella jagade varandra i Stockholmsförort – tre skadade

Vad SVT ”glömmer” att nämna är att Robin heter Zachari i efternamn och är kanslichef på Skiftet, en aktivistorganisation långt ut på vänsterkanten med en uttalad fientlig inställning till alla borgerliga åsikter och en ännu större ”antirasistisk” fientlighet gentemot Sverigedemokraterna. SVT:s ”glömska” kritiseras nu i sociala medier.

LÄS MER: Fem anhållna i efterspelet till vilt skjutande i Stockholmsförort

Man menar att om SVT upplyst tittaren/läsaren om Robins organiserat vänsterpolitiska engagemang, då hade denne förstått att Robin har ett intresse av att tona ned de invandrings- och integrationsrelaterade problemen och kunnat bearbeta informationen utifrån denna insikt. Men ännu hellre vill man se att SVT följer Public Service-direktivet om opartiskhet och inte riggar fejkintervjuer.

Att kritiken är stark beror på att det är långt ifrån första gången som något dylikt uppdagas. Man menar sig se ett mönster som bottnar i SVT:s vänsterslagsida. ”Misstag” av det här slaget har sketså ofta att det uppmärksammats av karikatyrtecknare.

Kritikerna angör att om det inte fanns en bakomliggande agenda, då borde det statistiskt lika ofta vara till exempel en moderat eller Sverigedemokrat som råkat felskyltas som mannen eller kvinnan på gatan. Att det alltid är vänsteraktiva som avslöjas på det här sättet tyder på att det är fråga om fejkintervjuer, menar man och anser utgör ett allvarligt missbruk av Public Service-plattformen.

Gruppen ”I allmänhetens tjänst”, som punktmarkerar SVT och SR avseende avsteg från Public Service-uppdragets skyldighet att förhålla sig saklig och opartisk, uppmärksammar händelsen och räknar också upp en lång rad andra tillfällen då SVT ”råkat” missa att berätta att en intervjuad person eller inbjuden debattör är politiskt aktiv på vänsterkanten.