Vad är Global Compact for Migration och hur kommer Sverige att påverkas av detta globala FN-avtal? I veckans avsnitt av SwebbTV:s lördagsintervju intervjuas Samhällsnytts journalist Egor Putilov som tidigare har skrivit om avtalet och Karl-Olof Arnstberg, professor emeritus i etnologi och författare till flera böcker med fokus på olika aspekter av migration.

Ett globalt ramverk för migration har utarbetats av FN som syftar till att möjliggöra för migranter att röra sig fritt över hela världen utan att hindras av några nationsgränser. Medan ett flertal länder aviserat att man kommer att ställa sig utanför, har den rödgröna expeditionsministären i Sverige med avsatte statsminister Stefan Löfven i spetsen sagt att man har för avsikt att underteckna avtalet. Inget av de regeringsalternativ som formerats har deklarerat någon avvikande linje.

Formellt är avtalet inte bindande men i texten talas ändå om ”commitments”, dvs åtaganden, som undertecknande länder förbinder sig till och som handlar om att öppna gränserna och ta ytterligare steg mot globalisering. Avtalet kan bli bindande om länder som undertecknar det väljer att implementera det i sin nationella lagstiftning, så som skett med andra FN-dokument.

LÄS MER: Sverige ska skriva under FN:s migrationsramverk – och öppna gränserna

Många svenskar känner inte till avtalets existens, än färre vet vad det innehåller. Dokumentet har inte översatts till svenska och ingen politisk debatt har inför undertecknandet förts i Sveriges riksdag.