drink bar cocktail

Foto: Cocktailmarler.

Utrikes

Syntetisk alkohol fri från baksmälla kan vara verklighet om fem år

Publicerad 3/27/2019
Annons

Ingen baksmälla och inga leverskador. Den syntetiska alkoholen Alcarelles skapare professor David Nutt trot att den kan komma att förändra alkoholkonsumtionen.

David Nutt har en bakgrund som den brittiska regeringens rådgivare i drogfrågor – en position han förlorade då han hävdade att ecstasy och LSD är mindre farligt än alkohol. Tillsammans med partnern David Orren har han skapat molekylen alcosynth.

Enligt Nutt tog han fram den syntetiska alkoholen efter att först ha upptäckt ett motgift till alkohol 1983. Han ska dock ha insett att motgiftet var alltför farligt och fortsatte istället att studera hur alkohol påverkar GABA-receptorerna i hjärnan.

Skräddarsydda drinkar
Man vet var i hjärnan alkohol har sina ”goda” och ”dåliga” effekter och vilka receptorer som förmedlar dessa. Enligt Nutt är det möjligt att välja vilka delar av hjärnan man vill påverka. Han hävdar att alcosynth kan identifiera GABA-receptorerna som framkallar berusning medan de som ger bieffekter som huvudvärk undviks.

Alcosynth ska även gå att modifiera efter önskemål, som huruvida man vill ha effekterna av en festdrink eller en drink vid en lunch med kollegor och undvika berusning.

Planen är att Alcarelle inom fem år ska vara reglerat som en livsmedelstillsats eller ingrediens och finnas ute på marknaden.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons