Påskhelgen präglades av attacker mot kristna i olika delar av världen. I Sri Lanka dödades drygt 300 personer i flera islamistiska terrorattentat, medan i Frankrike sattes en historisk kyrka i brand under söndagen.  Inte heller i Sverige blev det någon påskfrid för flera kristna. Syrianska riksförbundet i Sverige berättar på sin sida på Facebook om hotfulla samtal på arabiska. Polisen har dock valt att inte inleda någon förundersökning i ärendet. ”Vi förväntar oss något jävla inbördeskrig i Sverige om inte någon sätter ner foten”, säger förbundets representant till oss.

Syrianer, eller assyrier, är en kristen etnisk folkgrupp med ursprung från Syrien, Irak, Iran och Turkiet. Gruppen talar en variant av arameiska – Bibelns språk. I Sverige finns det drygt 100-120 tusen syrianer, medan deras antal i Mellanöstern minskar efter religiöst betingade förföljelser.

I måndags publicerade Syrianska riksförbundet i Sverige ett inlägg på sin sida på Facebook där förbundet beskriver telefonhot som en lokal förening blivit utsatt för. Enligt inlägget framfördes hoten av arabisk-talande personer. Trots att förbundet kontaktade polisen i ärendet ska polismyndigheten valt att inte utreda hoten eftersom de inte var olagliga:

Flera medlemmar kommenterar inlägget och menar bland annat att det är dags att flytta från Sverige när staten inte längre förmår att skydda alla sina medborgare. ”Vi får väl skaffa egna poliser!” skriver en annan användare.

När Samhällsnytt kontaktar riksförbundets verksamhetssamordnare berättar han att det inte är första gången som organisationen blir utsatt för hot:

– Det har hänt flera gånger. Så fort det sker någonting i Mellanöstern eller vi syns i media så ringer någon, så vi är vana vid det här laget.

Hur grova brukar de här hoten vara?

– Det är lite olika. De kan till exempel anklaga oss för att gå västlandets ärenden i Mellanöstern och att vara förrädare. Vid ett tillfälle sade de att de kommer att göra samma sak med oss i Sverige som de gjorde i Mellanöstern.

Vad menade de med det?

– Det är det folkmord som man har utfört i Mellanöstern mot kristna. Vi har flytt de här grupperingarna till Sverige, men de har hunnit ikapp oss här.

För att vara tydlig – pratar vi nu om högerextremister, som det ibland brukar påstås, eller om personer med ursprung i Mellanöstern?

– Nej, det är inte högerextremister. Det är oftast folk som bryter på svenska eller till och med pratar arabiska med oss.

Har ni varit i kontakt med polisen och politikerna tidigare om detta?

– Ja, men vi upplever att ingen bryr sig. Speciellt Socialdemokraterna skulle jag vilja säga. Det parti som vi fick mest gehör hos är väl KD. Sveriges regering har dock aldrig visat att man bryr sig.

Varför är det så tror du?

– Jag vet inte riktigt, det är kanske rädsla för islamofobikortet. Vi blir tvungna att vidta egna säkerhetsåtgärder – från kamerabevakning till egna säkerhetsvakter.

Hur tror du situationen kommer att se ut om några år  om myndigheter fortsätter att ignorera det här problemet?

– Vi förväntar oss något jävla inbördeskrig mellan olika grupper om någon inte sätter ner foten. De människor som utförde fruktansvärda dåd i Mellanöstern, de är här nu… och ingen verkar bry sig.

Samhällsnytt har även bett polisens demokrati- och hatbrottsgrupp, som enligt uppgift var den enhet som hade hand om ärendet, om en kommentar. I skrivande stund har enheten inte återkommit med något svar på våra frågor. Enligt en utredare på gruppen som Samhällsnytt varit i kontakt med kan dock inte telefonhot utredas som hets mot folkgrupp eftersom det krävs en spridning på 6-7 personer som ser eller hör meddelandet.

Enligt tidigare uppgifter till Samhällsnytt finns det en utbredd känsla av uppgivenhet bland syrianer i Sverige som gäller rättsstatens möjligheter att skydda dem och lagföra brott. Det florerar en del rykten inom diasporan om vigilante-grupper som spårar upp och utför hämndaktioner och avrättningar mot personer i Sverige misstänkta för delaktighet i Islamiska statens verksamhet och krigsbrott mot kristna i Mellanöstern. Dessa uppgifter är dock obekräftade och mycket vaga.

LÄS ÄVEN: Bombattentat mot syriansk-ortodox kyrka i Södertälje