Samhällsnytt kan nu presentera ytterligare uppgifter om den eritreanske man som misstänks ha knuffat en pojke i döden framför ett tåg i Frankfurt. Han invandrade illegalt till Schweiz år 2006 och hyllades så sent som år 2017 som ett lysande exempel på framgångsrik integration. Han var vid brottstillfället efterlyst för brott i Schweiz. SVT fortsätter att censurera mannens bakgrund.

Det var på måndagsförmiddagen som 40-årige Habte Araya från Eritrea bestämde sig för att knuffa ned tågresenärer framför ett inkommande tåg på centralstationen i den tyska staden Frankfurt. En 8-årig pojke avled omedelbart när han blev överkörd av tåget medan hans 40-åriga mor överlevde med skador.

LÄS ÄVEN: Åttaårig pojke död efter att ha knuffats framför tåg av migrant

Det framgår även att Habte har försökt knuffa ned ytterligare en person på spåret, en 78-årig kvinna, men att han misslyckades med det och istället flydde från området.

I videoklippet nedan syns tågknuffaren fly från platsen.

Pojken skulle semestra med mor och syster
Den numera mördade pojken befann sig tillsammans med sin mor på tågstationen för att resa till Österrike. I grannlandet väntade moderns bästa vän tillsammans med pojkens 12-åriga syster där de skulle tillbringa sitt sommarlov och sin semester, rapporterar Frankfurter.

Efterlyst för brott i Schweiz
Tysk media uppmärksammar att Habte invandrade illegalt till Schweiz år 2006. Två år senare erhöll han ändå uppehållstillstånd genom en asylansökan.

Så sent som på torsdagen förra veckan efterlyste den schweiziska polisen honom efter att han misstänks ha låst in sin fru och sina tre barn i deras lägenhet i Wädenswil. I samband med den händelsen ska Habte även ha knivhotat en granne. Trots det kunde Habte utan hinder resa till Tyskland.

 

Hyllad som välintegrerad
År 2017 uppmärksammades den eritreanske migranten i en årsrapport från den schweiziska arbetsförmedlingen. Habte presenterades då som ett lysande exempel på framgångsrik integration.

LÄS ÄVEN: Mohammed hyllades som välintegrerad i Tyskland – rånmördade ”rik jude”

Av presentationen framgår det att Habte arbetade i någon form av arbetsmarknadspolitisk åtgärd för arbetslösa.

Habte Araya har sedan april ett fast jobb i karossverkstaden. Det krävdes både tålamod och uthållighet till dess han nådde sitt drömjobb. Efter att ha flytt från Eritrea år 2007 fick Habte Araya snabbt fotfäste i Schweiz. Han lärde sig tyska, arbetade i en låssmedsbutik under nästan sex år och byggde samtidigt en familj. Allt var bra. Sedan minskade försäljningen och han förlorade jobbet. Trots bra och personliga referenser var det svårt att hitta ett jobb. Till slut kom han i kontakt med det kommunala transportföretaget VBZ i Zürich och det var vägen tillbaka in i arbetslivet. Han tog del av arbetserbjudandet genom integrationsprojektet INTEGRO –  förmedlingen för arbetslösa.SVT fortsätter censurera nationalitet
Samhällsnytt uppmärksammade på tisdagen hur statstelevisionen censurerar gärningsmannens nationalitet trots att den uppgiften framgår tydligt i de källor som den skattefinansierade public service-aktören själv hänvisar till. Statstelevisionens selektiva återrapportering av sina källor har fått stark kritik för att vara politisk motiverad och bryta mot public service-avtalets krav på saklighet och opartiskhet.

LÄS ÄVEN: SVT censurerade att tågknuffaren i Frankfurt var från Afrika

På tisdagskvällen fortsatte SVT sin rapportering kring tågmordet och även den här gången utelämnades den häktade migrantens nationalitet. Istället omnämns han knapphändigt som ”mannen”.

SVT fokuserar istället på att mannen är en trebarnsfar som har vårdats för psykisk ohälsa i Schweiz. I rapporteringen poängteras att Habte inte uppges ha varken blivit radikaliserad eller ha haft ideologiska motiv bakom mordet och mordförsöken.

Mannen är trebarnspappa och har bott i Schweiz sedan 2006, där han senare fick asyl. Han ska även ha lidit av psykisk ohälsa och har därför inte jobbat sedan januari i år.

Enligt schweizisk polis hade han inte ”radikaliserats och heller inte ideologiska motiv”. Det finns heller inget som tyder på att 40-åringen ska ha ”varit under inverkan av alkohol eller droger”, uppger Nadja Niesen vid åklagarkammaren i Frankfurt.

Hundratals samlades vid tågstationen
På tisdagen samlades hundratals människor vid centralstationen i Frankfurt för att visa sitt stöd. I sociala medier publiceras bilder av hur mängder med blommor och mjukisdjur har lagts ut vid plattform nummer sju.


LÄS ÄVEN: Invandrargäng kastade tyska ungdomar framför tåg – två döda