Den 16 april klev ett ungt par – vars härkomst inte uppges – på pågatåget i Örtofta. De hade inga biljetter och heller inte för avsikt att lösa några. När tågvärden uppmanade paret att antingen betala för resan eller kliva av tåget blev han grovt misshandlad och sedan rånad.

Mannen och kvinnan spottade på tågvärden och kallade honom för ”horunge”. Därefter sparkade, slog, ströp och högg de honom i ryggen med en avslagen flaska under det att dödshot uttalades. Slutligen rånade paret honom.

En inte alltför uppmärksam eller välutbildad polispatrull missuppfattade hela situationen och trodde att tågvärden var gärningsmannen och det unga paret offren. De drog sina batonger, grep tågvärden, lade omkull honom och satte en hård fot på hans skadade rygg.

– Först backade jag, men han slutade inte att slå. Jag försökte försvara mig och kände att mitt liv var i fara. Kvinnan slog mig bakifrån i huvudet och ryggen. När mannen och jag hamnade på marken ströp hon mig med mina kläder och rånade mig på jobbnycklar och handdator, berättar tågvärden.

Har inget gott att säga om polispatrullen

Tågvärden har inte mycket till övers för polispatrullens agerande som han larmat till platsen

– De sade åt mig att lägga mig på marken och rörde inte paret. Jag förklarade att det var jag som larmade och att jag är tjänsteman men de lyssnade inte. Två poliser med dragna batonger tryckte ner mig på marken och satte foten på min skadade rygg.

När polletten slutligen trillade ned hos de tillkallade poliserna. gav de tågvärden tillåtelse att åka ambulans till sjukhuset för vård. Patrullens inkompetens stannade dock inte där. I sin rapport skrev de felaktigt att paret bråkat med varandra om knark. Tågvärden nämndes överhuvudtaget inte.

Lever sedan länge med hot och våld

Personalen på pågatågen i Skåne har under lång tid plågats av antisociala element, inte sällan med invandrarbakgrund, personer som inte vill betala för resan, som är stökiga, hotfulla och våldsamma. Under 2023 anmäldes över 700 sådana incidenter, i genomsnitt alltså två om dagen.

På grund av den allvarligt otrygga arbetssituationen infördes för en tid sedan dubbelbemanning på kvällar och helger. Det slopades dock igen inom kort och sedan dess är tågvärdarna ensamma i tjänst.

Den enda de kan tillkalla hjälp av är lokföraren men det kan ta tid för föraren att komma till undsättning och om tåget är i rörelse går det inte alls. Den aktuella händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket.

Har instruktioner att backa

Tågvärdarna har idag instruktioner att inte göra sitt jobb om det dyker upp antisociala personer som vägrar betala och uppför sig aggressivt och hotfullt. Den här metoden som även används av polisen har fått kritik för att skicka fel signaler till missdådarna.

I fallet med tågvärdarna får det också konsekvensen att skötsamma arbetspendlaren Svensson som kanske missat att fylla på sitt månadskort får 1 500 kronor i böter medan ligisterna Hassan och Ahmed som reser utan biljetter inte ens kontrolleras. Det är inte rättvist, menar kritiker.

På grund av polisens schabbel är det oklart om det våldsamma paret som har identifierats kommer att åtalas för misshandeln av tågvärden, eller endast för det knark som polisen anträffade vid visitering. Åklagaren i målet, Caroline Stern Olsson, duckar frågor från media.