UD talibaner
Inrikes

Talibanerna kastar ut Sverige – UD: ”djupt oroande”

Publicerad 7/14/2023
Annons

Utrikesdepartementet (UD) gör nu en ny politisk soloåkning i frågan om koranbränningar. Trots att man som myndighet ska vara oväldig tar man tydligt ställning mot svensk grundlag. Det uppgivna skälet är att man är bekymrad över att koranbränningar förargat den extremislamistiska talibanregimen i Afghanistan och att man anser det av vikt att upprätthålla goda relationer med den.

UD:s presstjänst skriver att myndigheten finner det ”djupt oroande” att talibanerna efter den senaste koranbränningen i Stockholm hotar med att stoppa all svensk verksamhet i Afghanistan. Inte minst ser man det som bekymmersamt om regimen slutar att ta emot det miljardbistånd som de svenska skattebetalarna fortsätter att skänka årligen trots det våldsamma radikalislamistiska maktövertagandet.

Talibandiktaturen förargad på Sverige

Det var i tisdags som talibandiktaturen i Afghanistan aviserade att man överväger att stoppa all svensk verksamhet i landet om Sverige inte inför sharia- och muslimska blasfemilagar. Regimen i Turkiet har ställt samma krav men där handlar hotet om att inte ratificera Sveriges Natoansökan.

– Efter förolämpningen av den heliga Koranen och beviljandet av tillstånd för förolämpningen av muslimsk tro beordrar det islamiska emiratet Afghanistan att stoppa alla svenska aktiviteter i Afghanistan, sa talibandiktaturens talesperson Zabiullah Mujahid.

UD som arbetar nära den aktivistiska organisationen Svenska Afghanistankommittén har tidigare oroat sig för att biståndet till det lågutvecklade landet skulle minska med ett maktskifte i Rosenbad, i synnerhet om Sverigedemokraterna fick inflytande över biståndspolitiken.

LÄS ÄVEN: Miljardbistånd till Afghanistan fortsätter även om talibanerna tar makten

Biståndet till Afghanistan ligger emellertid än så länge kvar på en hög nivå och den nya regeringen har endast minskat det på marginalen. Nu är det i stället Sveriges grundlag som UD och Svenska Afghanistankommittén ser som det stora hotet mot miljardrullningen från den svenska statskassan till den afghanska.

Genom att försvåra möjligheten att genomföra nödvändigt bistånd i Afghanistan riskerar talibanregimen att förvärra situationen för den egna befolkningen”, skriver UD i sitt pressmeddelande efter att ha stämt av med Svenska Afghanistankommittén.

Svenska Afghanistankommittén kan bli utan pengar

Den enda svenska aktör som sedan talibanernas blodiga maktövertagande har någon verksamhet och riskerar att förlora inflytande över hur de svenska skattebetalarnas biståndspengar används, är emellertid just Svenska Afghanistankommittén.

De diplomatiska förbindelserna är redan brutna och de svenska biståndspengarna till Afghanistan går i övrigt via internationella aktörer som FN och Rädda barnen.

Olika bild av politiska situationen i Afghanistan

På UD är den officiella bilden av den politiska situationen i Afghanistan fortfarande den som sprids av Svenska Afghanistankommittén med ett närmast totalt folkligt motstånd mot en liten klick talibaner som på något sätt ändå lyckats tillskansa sig makten med hjälp av primitiva gevär och trots en stor internationell närvaro av högteknologiskt utrustad militär från en rad västländer där USA dominerat och även Sverige deltagit.

Andra bedömare avfärdar den bilden som orealistisk och menar att den enda förklaring till att de primitivt beväpnade talibanerna har kunnat bjuda den västunderstödda regimen i Kabul motstånd och slutligen störta den är att man haft och har ett starkt folkligt stöd, sannolikt ett majoritetsstöd.

LÄS ÄVEN: Ann Lindes krav: Talibanregeringen måste bli feministisk

UD:s och Svenska Afghanistankommitténs hållning när det gäller det svenska biståndet är dock fortsatt att ”Sverige ambition om att bistå den afghanska befolkningen kvarstår” utifrån föreställningen att en kompakt folkmajoritet vill driva bort talibanerna från makten och var mer tillfreds med den förra korrupta västunderstödda marionettregimen i Kabul.

Tar ställning mot svensk grundlag och för sharia

Organisationen medger i ett pressmeddelande att man till följd av talibanregimens missnöje med de grundlagsfästa medborgerliga fri- och rättigheterna i Sverige är bekymrad över att förlora de stora summor i svenska biståndspengar som man vant sig vid att ha till sitt förfogande och att man av det skälet är angelägen om att få en lagändring till stånd så att man kan upprätthålla de goda relationerna med talibanerna. Man skriver:

Svenska Afghanistankommittén söker dialog med afghanska myndigheter för att klargöra hur direktivet från den 11 juli om att avbryta all svensk verksamhet i landet kommer påverka vår organisation.

Gör gemensam sak med talibandiktaturen

I pressmeddelandet gör man också tydligt gemensam sak med talibanregimen när det gäller synen på att bränna eller på annat sätt göra något med exemplar av Koranen som rättrogna muslimer kan uppleva som kränkande. Man skriver:

Svenska Afghanistankommittén fördömer starkt alla handlingar av vanhelgande av den heliga Koranen, precis som vi fördömer alla försök att skapa konflikt eller fientlighet mellan människor baserat på religion, etnicitet, nationalitet eller någon annan uppdelning.

UD är i sitt pressmeddelande också tydliga med att det är ”reaktionerna på händelsen den 28 juni” man är bekymrad över. I texten konkretiseras av okänd anledning däremot inte att det som avses är koranbränningen utanför moskén på Södermalm i Stockholm, iscensatt av Salwan Momika från Irak.

LÄS ÄVEN: ’Svenska Robina’ tog föräldraledigheten i Afghanistan: ”Tredje besöket här”

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons