Den redan utdragna regeringsbildningsprocessen förlängs nu i ett slag med ytterligare en månad. Detta efter att talmannen Andreas Norlén vid en presskonferens på onsdagsförmiddagen meddelade att han skjuter upp nästa statsministeromröstning, den tredje i ordningen, till den 16 januari och ger alla potentiella regeringsbildare ett långt jul- och nyårslov.

Norlén beklagade samtidigt sitt eget beslut men uppgav att han ”inte ser någon mening med” att ha riksdagen samlad den närmaste månaden för att lösa regeringsfrågan.

Talmannen höll öppet för att det kan bli någon annan partiledare än Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) som blir föremål för omröstningen, men tillade att det är osannolikt. Både Kristersson och Löfven har röstats ned i tidigare omröstningar, Löfven två gånger inräknat den obligatoriska efter valet.

Norlén sade vid presskonferensen också att han inför den tredje omröstningen vill se en kandidat som kan ställas i utsikt att bli vald. I de hittillsvarande omröstningarna har det redan på förhand stått klart att det skulle bli ett nej, vilket har gjort dem till något av formalia och spel för gallerierna.

En eventuell fjärde och sista statsministeromröstning bör även den hållas någon gång innan januari månads slut, aviserade talmannen. Skulle även den misslyckas ser Norlén att ett nyval (extraval) kan hållas i april.