plastpåsar
Inrikes

Tätort med 730 invånare hårt drabbad av plastpåseskatten när företag varslar

Publicerad 2/27/2020
Annons

I värmländska Jössefors varslar plastföretaget Bengt Lundin AB, där nästan hälften av produktionen går till den svenska marknaden, om uppsägning av 27 anställda. ”Vi måste hitta nya lösningar”, säger företagets vd.

Jössefors ligger ca sju kilometer nordväst om Arvika vid Glafsfjorden och har 730 invånare. Tätorten beskrivs som typisk bruksmiljö med bland annat gamla bruksbostäder. Stämningen på företaget ska vara ”ledsamt och oroligt” när regeringens nya skatt snart träder i kraft.

LÄS ÄVEN: Handeln rasar mot nya skatten på plastpåsar: ”Symbolpolitik av sämsta sorten”

Bengt Lundin AB:s verksamhet är inriktat på tillverkning av plastbärkassar och företrädesvis till dagligvaruhandeln. Skatten på plastpåsar som införs den 1 maj har slagit hårt mot det lilla företaget med omkring 100 anställda.

En av företagets största kunder som motsvarar 2 000 ton av företagets 14 000 ton producerade plastpåsar har meddelat att man kommer sluta ha dessa i sitt sortiment.

Skatten på tre kronor per påse betalas av tillverkaren och påstås syfta till att minska nedskräpningen av bland annat världshaven.

– Vi måste hittar nya lösningar. Kanske andra typer av påsar och andra marknader, säger Peter Dahlin, vd för Bengt Lundin AB, till Plastforum.

LÄS ÄVEN: Plastpåseskatten sågas – leder till mer plast enligt forskare

Företaget räknar nu med ett produktionsbortfall mot den svenska marknaden på ca 30 procent. Varslet berör 24 kollektivanställda och tre tjänstemän.

– Norge har valt en annan väg än Sverige gällande beskattningen av plastpåsar. Här har man istället startat upp “Handelns miljöfond” vilken tillika är frivillig. Vi och våra volymer har inte drabbats negativt av detta, säger Peter Dahlin till Plastforum.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
754Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons