I onsdagens avsnitt av Sommar i P1 var det statsepidemiolog Anders Tegnells tur. Där sade han bland annat att han hade räknat med att Sverige skulle kunna undvika höga dödstal bland äldre.

Med drygt 5 000 döda sticker Sverige ut och “Pariastat” lyder den senast uppdaterade Sverigebilden från The New York Times med stängda gränser mot övriga Norden och Europa som konsekvens.

Det statsepidemiologen hade trott skulle förhindra så många döda äldre är ålderssegregeringen i det svenska samhället, där man vanligtvis inte bor som i Italien över generationsgränser.

– Det visade sig alldeles fel, dödstalet steg dramatiskt, säger Tegnell i sitt sommarprat.

Fruktansvärda dödstal

– Smittan spreds på många boenden och allt för många avled innan kraftfulla åtgärder äntligen fick det hela att vända. Det har orsakat stor sorg hos många och blir nog det vi tydligast minns av den här pandemin i framtiden, fortsätter han.

– Jag önskar verkligen att vi hade kunnat skydda de äldre bättre.

I efterhand säger Tegnell att han önskar att han och Folkhälsomyndigheten hade varit ännu tydligare då de svenska dödstalen “är fruktansvärda och borde kunnat undvikas”.

– Detta har varit det värsta under pandemin och frågan har ständigt gnagt: Vad mer hade vi kunnat göra och varför drabbas äldre i Sverige mer än i många andra länder?

Trots den påstådda ångern och de höga dödstalen tror han inte att det ännu går att dra några slutsatser av pandemin då det finns en del skillnader mellan olika länder, hur man registrerar dödsfall med mera.