Efter att initialt ha sagt att det nya coronaviruset inte kommer drabba Sverige, säger statsepidemiolog nu efter drygt 4 000 dödsfall att fler åtgärder hade behövts. Det är just de höga dödstalen som ska ha fått honom att tänka om.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, säger Tegnell till Sveriges Radio.

Han tror att det finns förbättringspotential i det Sverige gjort och att det vore bra att veta mer exakt vad man ska stänga ner för att hindra smittspridningen bättre.

På frågan om för många fått dö för tidigt i Sverige hittills svarar Tegnell ”ja, absolut”.

– Ja, det är det vi får fundera på i framtiden om det hade funnits något sätt att hindra det.

Osäker vilka åtgärder som hade behövts

Även om han nu hade velat se fler fler åtgärder är han alltjämt osäker på exakt vilka dessa skulle ha varit.

– Egentligen har alla länder slängt in allt med en gång. Sverige är ett av de få länder som jobbat upp ett stopp mer och mer. Alla andra länder började med jättemycket på en gång, och problemet med det är att man egentligen inte vet vad av alla åtgärder man vidtagit som har bäst effekt. Möjligen får vi veta det nu när man börjar plocka bort åtgärder, en i taget, och då kanske vi får någon slags lärdom om vad ytterligare, förutom det vi gjorde, skulle man kunna göra utan att köra den totala nedstängningen.