server
Inrikes

Telia tvingas blockera kunders tillgång till fildelningssajter

Publicerad 7/2/2020
Annons

Efter en dom i Patent- och marknadsdomstolen 2018 tvingades Telia att blockera fildelningssajter för sina kunder. Den två år gamla domen upprätthålls nu av Patent- och marknadsöverdomstolen.

Beslutet 2018 grundades på Patent- och marknadsöverdomstolens dom mot Bredbandsbolaget 2017 om att blockera Pirate Bay och Swefilmer.

Den nya domen ger Telia tre veckor på sig att förhindra företagets kunder tillgång till The Pirate Bay, Dreamfilm, Nyafilmer och Fmovies. Telia måste även blockera sajter vars syfte är att ge besökare tillgång till sajterna ifråga.

Gör man inte detta riskerar företaget böter på en halv miljon kronor. Skyldigheten för Telia att blockera gäller under de kommande tre åren.

Medverkat till upphovsrättsintrång

I beslutet menar Patent- och marknadsöverdomstolen att Telia har medverkat till upphovsrättsintrång genom att ge internetuppkoppling till sina abonnenter som på det sättet fått tillgång till filmer och tv-serier som olovligen tillgängliggjorts för allmänheten av The Pirate Bay med flera.

Patent- och marknadsöverdomstolen har i domen gjort en intresseavvägning som beaktat bl.a. filmbolagens intresse av att förhindra upphovsrättsintrång, de kostnader för Telia som en blockering medför och internetanvändarnas informationsfrihet. Patent- och marknadsöverdomstolen har funnit att filmbolagens intresse i detta fall väger tyngst, bl.a. eftersom syftet med The Pirate Bay och de andra tjänsterna är att olovligen tillgängliggöra upphovsrättsligt skyddat material.

I fallet har Telias motparter varit bland annat TV4, SF, Warner och Universal.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
465Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons